Река сменя периодично цвета си

120

Река Новачица в столичния район „Изгрев“ река Новачица периодично си сменя цвета.

За това алармираха читатели на в. „България Днес“.

В края на миналата година будни граждани заснемат водата в канала, която изглежда странно тъмносиня. Но истинските чудеса започват този месец. В рамките на седмица Новачица първо е зелена, а няколко дни по-късно става червена.

„Макар да изглежда интересна за снимане, вероятно ставаме свидетели на замърсяване, за което няма никаква информация. Нека отговорните институции да излязат и да кажат какво се случва, защото търпението ни се изчерпва. Животни, или не дай Боже, деца може да слязат до реката и да се натровят“, заявиха гневно пред „България Днес“ жителите на район „Изгрев“.

„Толкова различни цветове смени този канал, вярвам, че са подадени много сигнали. Какво се случва там? Няма ли предприети действия? Констатации? Някой?“ и „Районният кмет ни информира, че знае откъде се боядисва реката. Каза още, че е глобен замърсяващият и че повече няма да се случва! Но, както се вижда, нищо не се е променило…“ са част от коментарите към снимките със сменящата цветовете си приказна столична река.

Медията  се свързала с район „Изгрев“, откъдето обяснили, че ще проверят случая и ще отговорят с експертно мнение по създалия се казус. Писмено запитване отправихме и към Регионалната инспекция по околната среда и водите в София, където също обещаха да извършат проверката и да предоставят становище.

До редакционното приключване на броя нито една от институциите не предостави официална позиция каква е причината река Новачица да е ту зелена, ту червена.

А жителите на района се надяват цялата история да има щастлив край. Като в приказката за Златното момиче.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама