Източват седемте рилски езера

903

Чрез специална технология ще бъде изсмукана тинята от красивите планински водоеми, обявиха от Национален парк „Рила“. Процедурата се налага, тъй като през последните години се наблюдават процеси на заблатяване. Според експерти това ще доведе до намаляването на нивото на водата в езерата. За 5 години почистват дъната на Седемте рилски езера от тиня.

Дъната на Седемте рилски езера ще бъдат почистени от специфични водолюбиви растения, тиня и пръст. Това ще стане в рамките на проект за 12 млн. лв. по ОП “Околна среда“, по който започна работа Националният парк “Рила“ и трябва да приключи след 5 г. В последните години в езерата върви процес, при който се повишава количеството на химическите вещества, участващи в минералното хранене на растенията, пише 24 часа.

Заради повишения поток от туристи не се използват регламентираните пътеки, създават се нови, като се отъпква тревната настилка. Това води до ерозия и всичко се свлича в езерата“, каза шефът на парка Красимир Андонов. Той допълни, че затлачването с тиня води до развитие на видовете водно лютиче и тесноглава ежова главичка – специфична блатна растителност. Освен това има и натрупване на твърди битови отпадъци. В проекта са заложени и мерки за механично прочистване на дъната на езерата, регулиране числеността на растителните видове и инсталиране на техника за текущ контрол на основни показатели за състоянието на езерата.
Всяка година правим почистване от двата вида растителност чрез скубане, но кореновата система остава и отново се развиват растенията, типични за ледникови езера.
Преди години процентът на тази растителност е бил много по-нисък“, обясни Андонов. Всичко това е резултат от изключително интензивния поток от хора и коне, довел до значителна ерозия. Директорът на парка обясни, че прочистване на дъното ще става чрез изсмукване с помпи и ръчно изгребване на наносите.

Първо ще възложим проучване, след това изготвяне на методология за изпълнението на тази дейност. Ще се укрепят туристическите пътеки към езерата. Ще предприемем мерки за ограничаване на достъпа на посетителите извън утвърдения туристически маршрут“, допълни Андонов.
Миналото лято експерти от парка задно с Бялото братство са направили опит за почистване на Рибното езеро със специална помпа. “Беше направено експериментално, сега в рамките на проекта вече ще го направим за всички езера“, допълни Андонов.

От парк “Рила” установи сериозни нарушения при проверка на сигнал за заснемане на филма “Планината Рила – България – В дивата пустош с Беър Грилс и ДерекХъф“ на “Дискавъри“. Сигналът е бил изпратен на МОСВ. От видеото се вижда, че при заснемането са нарушени правилата за поведение в защитената територия чрез навлизане и плуване в Каракашево езеро, палене на огън. ловене и умъртвяване на животни.
‘Филмът е заснет на 25 и 26 юни 2017 г. в парков участък Боровец. Заповедта ми е за снимачни дни 25 и 26 юни от 8 до 18,30 ч. Специално съм указал, че това трябва да стане при спазване на нормите, определени в Закона за защитените територии и Плана за управление на парк “Рила“, каза Красимир Андонов. Парковата охрана е провела инструктаж на снимачния екип, съставила е предупредителни протоколи и предписания за спазване на условията. Служителите са придружавали екипа през двата дни и не е имало нарушения тогава. Българската фирма, пуснала заявление за снимането, е поканена за обяснение и връчване на актове. Санкцията за нарушения за юридически лица е от 1000 до 10 000 лв., а за физически лица – от 500 до 5000 лв.
Екоминистър Нено Димов е разпоредил проверка по случая, включително за действията на отговорните служители от Националния парк “Рила“ по време на заснемането на филма.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама