60 000 лв и много злато прибраха алоизмамници в Силистра

97

Повече от 60 000 лева и значително количество златни накити са щетите от две телефонни измами от началото на седмицата в Силистра.

Само ден след като 64-годишна жена даде на престъпниците над 20 000 лева, част от които занесе с личния си автомобил между Бяла и Плевен, друга възрастна силистренка стана жертва на измамниците и се раздели с 40 000 лева и златни бижута, които остави до електрически стълб на улицата, съобщават от пресцентъра на МВР в дунавския град.
И двете измами са извършени по най-популярния напоследък сценарий, свързан с участие в полицейска акция за залавяне на телефонни измамници. Жертвите биват въвеждани в заблуждение след телефонно обаждане от мъж, който се представя за полицейски служител. Доверявайки се на чутото по телефона, дават съгласие за оказване на съдействие на органите на реда и стриктно изпълняват получените указания – да хвърлят от балкона или да оставят на определено място пари и ценности.

Внимание! Полицията не иска пари от гражданите за изпълнение на служебните си задачи!
Най-уязвими са хората от третата възраст. Затова полицията отново апелира: Поговорете с възрастните си близки за съществуващата опасност. Обяснете какви са възможните сценарии и ги посъветвайте никога да не дават пари на непознати.
Запомнете: полицията не иска пари от гражданите за изпълнение на служебните си задачи. Затова не хвърляйте пари и ценности през балкона, вярвайки, че оказвате съдействие на служителите на реда, напомнят ат пресслужбата на ведомството.
Не се доверявайте на хора, които не познавате. Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона.
В случай на съмнително обаждане или опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел.112 или се свържете с дежурния в ОДМВР-Силистра на тел. (086) 886 323.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама