14-годишно момче разобличи iPhone в подслушване

93

Технологичната компания Apple е установила грешка във FaceTime софтуера, която позволява кратко подслушване и наблюдение. В някои случаи таргетиран iPhone може да изпрати и видео без знанието на получателя.

Бъгът бил забелязан от 14-годишно момче, което ползвало FaceTime, за да комуникира с приятели. Родителите му съобщили веднага за грешката на компанията, но от контакта им с Apple изминали девет дни преди технологичният гигант да се погрижи за проблема, пише BBC, цитиран от actualno.

Все пак от компанията обявиха, че работят по проблема и до края на седмицата се очаква обновление, което да го реши. Междувременно беше премахната възможността да се правят групови обаждания по FaceTime. Бъгът се появява, когато и двамата потребители ползват версия 12.1 или по-нова на мобилната операционна програма iOS. Той засяга и ползватели на Mac, когато се обаждат от iPhone. Подслушването е факт, ако по време на разговор бъде добавен трети човек за групов разговор. Какво се случва – използвайки софтуера за групови обаждания, се активира микрофонът на таргета дори ако обаждането не е било прието. Подслушването приключва, когато обаждането престава след твърде много позвънявания. Междувременно изпълнителният директор на Apple Тим Кук преди дни публикува пост в Twitter по повод международния ден за защита на личните данни, в който написа:

„Трябва да продължим да се борим за света, в който искаме да живеем. На този ден нека настояваме още по-силно за действия и реформи в защитата на личните данни. Опасностите са истински, а последствията – много важни“

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама