На първо четене – не даваш да те броят, 160 лв. глоба

161

Глоба от 160 лева ще бъде налагана на всеки български гражданин, който не се включи в следващото национално преброяване. Това е записано в Закона за преброяването на населението и жилищния фонд, който беше приет единодушно от Народното събрание на първо четене днес.

Глобата ще се налага както за отказ да се дадат персонални данни, така и за отказ да се дадат съответните данни за дадено жилище или жилищна сграда. Отделно има и други видове глоби. От 500 до 1000 лева е глобата за контрольор или преброител, който не изпълнява задълженията си по закона.

А от 2000 до 6000 лева е глобата за злоупотреба с данни от преброяването, освен ако не става въпрос за престъпление, в който случай наказанието ще е Наказателния кодекс. Всъщност при обсъждането на закона се получи дебат само относно графата за вероизповедание – дали не трябва изрично да се попълва, че отказваш да дадеш данни, което е твое право или да не се попълва изобщо.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама