Арда преля, бедстват седем села

241

За броени часове вчера река Арда рязко вдигна нивото си и заля мост, който е единственият път към седем села и махали в Родопите, сред които Китница, Боровица и Башево. Количеството на падналия дъжд е почти 45 литра на квадратен метър за няколко часа.

Автомобилният мост е под вода и единственият начин да се стигне до селата е пешеходен мост, при който само при извънредни ситуации могат да преминават и коли, но за пожарен автомобил и линейка достъпът е отрязан.

От областна администрация в Кърджали засега обаче не виждат риск в подобни локални наводнения. Контролът е насочен предимно към големите язовири – „Кърджали” и „Студен кладенец”, които засега имат достатъчно свободен обем.

На извънредно съвещание в МВР институциите заявиха готовност да реагират при усложняване на обстановката.

„НЕК стопанисва 19 от най-големите комплексни язовири в страната. Това, което мога да кажа, е, че всичките до един разполагат със свободни обеми, поддържат се изключително добре, така че хората трябва да бъдат спокойни”, посочи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от bTV.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама