Родни миски плащат хиляди, за да участват в световни конкурси

291

По няколко хилядарки в левове броят родни модели, за да се явят на международни конкурси за красота.

Противно на широко разпространеното клише, че короните у нас са „купени“, средствата, които миските в България заделят за появата на световния подиум, всъщност са свързани с логистиката около заминаването им до дестинацията, в която се провежда конкретният форум, пише „Монитор“.

Така например красавиците трябва сами да покрият сумата за самолетните си билети, която понякога достига и до над 3000 лв., коментираха експерти в средите.. Сред локациите, на които са се провеждали някои от последните конкурси, са Тайланд, Китай, САЩ, Малайзия, Грузия и т.н.

Основен проблем често е късното обявяване на точната локация. Това означава, че рядко можеш да си позволиш да запазиш самолетен билет няколко месеца предварително, с които съответно да намалиш разходите си.

Съвсем наскоро имах случай, в който едно момче имаше желанието да си плати необходимите към 2500 лв., за да замине за Австралия за международен конкурс за красота, но там имаше проблем с визите“, обясни за „Монитор“ Атанас Лазаров – пиар експерт, участвал в провеждането на „Мистър България“, „Мистър Менхънт България“ и др.

Световната практика показва, че международният организационен екип на конкурсите заплаща всичко на участниците от момента, в който те стъпят на избраната дестинация. Това включва престой, храна, екскурзии в рамките на форума и т.н. Самото достигане до международния форум обаче е изцяло в ръцете на модела и организацията на национално ниво. В този случай се търсят спонсори. Намирането им обаче се оказва изключително трудно. „Прави впечатление, че повечето хора, които биха могли да инвестират в представянето на страната ни на международно ниво, не проявяват интерес към конкурси като „Мис Свят“ или „Мис Вселена“, които са популярни с по-високите си критерии за характер и благотворителност.

Залагат на масово експлоатираните у нас по-пошли изяви като Мис Плеймейт и Мис Силикон

разкри и Страхил Гановски, който доскоро държеше лиценза за Мис Свят и Мис Вселена на български терен. Миналата година той предаде щафетата на единствения роден модел, бранил честта на страната ни и на двата най-големи световни конкурса за красота – Венета Кръстева.

„Факт е, че намирането на спонсори е изключително сложна задача. Моят опит показва, че когато на национален терен – в случая България, се провежда някакъв вид финал или церемония за излъчването на родна представителка за даден конкурс, организацията, която е начело на това събитие, трябва да покрие по-нататъшните разходи, каза и Ирина Папазова, която съвсем наскоро избра Мис България за 2018 г. в лицето на Теодора Мудева.

Практиката въпреки това често пъти се оказва неизпълнима. За факта, че са заделили солидна сума пари, за да се подготвят за международното си участие, потвърдиха редица модели, сред които настоящата Мис Свят България Калина Митева и Николета Тодорова, която ни представи на Мис Вселена през 2017 г. „Ангажиментът, който поема агенцията в България, е лицензионната такса. Оттам насетне всичко се случи с мои инвестиции и спонсори, които си намерих сама. Видеовизитката, която впечатли мнозина на Мис Свят в Китай, беше заснета изцяло с мои средства, като за нея обиколихме различни краища на България“, разказа Калина Митева, която успя да пробие в топ 20 на Мис Свят в кръга за таланти и предизвикателството с въпроси от журито Head To Head Challenge. Освен за видеовизитки, за които обикновено моделите заплащат почасово на оператор и допълнително за режисура, монтаж и т.н., самите участнички заплащат и за специалната фотосесия, с която следва да разполага всяка кандидатка за корона на по-големите световни форуми. Проучване на „Монитор“ показа, че цената за подобна услуга варира между 150 и 500 лв., като сумата зависи от това дали снимките са направени в студио или екстериор, дали моделът ще използва собствен стайлинг и ще направи сама прическата и грима си, или ще се довери на професионалисти на терен.

Абсолютно всичко покрихме аз и моето семейство, на което благодаря изключително много. На подобен тип изяви, особено тези, които се провеждат в продължение на седмици, се налага да разполагаме и с немалък запас от официални рокли, национални костюми и т.н. Всичко това следва да се набави от миската.

Знаете, че подобни тоалети не са изобщо евтини. Единственият, който се съгласи да ми даде рокли в замяна на реклама, бе дизайнерът Стоян Радичев“, обясни и Тодорова, която преди малко повече от година успя да спечели сърцата на феновете на Мис Вселена. Те от своя страна й отредиха челно място в независима зрителска класация на форума.

За това, че подготовката за международната котешка пътечка ще се отрази негативно на портфейла им обаче моделите знаят още преди да се явят на финалите на роден терен.

Сключва се договор за това. Всяка една от претендентките за българската лента за съответния конкурс е наясно, че в случай че победи и при липса на спонсори, ще трябва да покрие разходите по подготовката си.

Този договор се подписва преди финалите тук, казва още Гановски. Има и други случаи, в които даден модел иска да се изяви на международен подиум, като за целта сама инициира финансирането на участието си. „Това обикновено се случва, когато ние като организатори получаваме оферти да поемем лиценза на даден конкурс. Ако преценим, че въпросният форум не представлява кой знае какъв интерес за нас, но има все пак желаещ или желаеща да се изяви на него, ги допускаме, разбира се, с предварителна уговорка, че финансовата част от изявата им зависи от тях самите. В крайна сметка едно представяне в повече на страната ни на световно ниво може да бъде само позитивно“, обясни още и Папазова, която ежегодно изпраща родна представителка на Мис Планет, който през последните няколко години се провеждаше в Грузия.

Категорична е, че тя и екипът й от „Интерсаунд“ се грижат за финансовите въпроси, като дефилирането не струва и лев на моделите, които изпраща зад граница. „Момичетата на Ирина Папазова всъщност са най-облагодетелствани, защото те не пътуват никъде. Да, отиват на Мис Планет, но това си е неин конкурс, който тя е патентовала“, уточнява Страхил Гановски.

Нанси Карабойчева и Габриела Василева, които се разходиха на подиума на Мис Свят съответно през 2013 и 2012 г., също уточниха пред „Монитор“, че не са заплащали нищо от представянето си на конкурса.

Разбира се, че не съм плащала никакви разходи по заминаването и участието ми на Мис Свят, което се състоя в Бали. Дори имах бюджет и за лични разходи, с който заминах

разказа ни Карабойчева – Мис България 2013, която беше коронована за най-красива българка в конкурс, организиран от Виолета Сечкова. Под същата организация година по-рано на форума се явява и Василева. „Категорично не съм давала пари, за да ида на Мис Свят“, лаконична бе тя.

Близо 750 000 долара струва короната, която се полага на победителката в Мис Свят през последните години. По неофициална информация на тиарата красиво се разполагат сапфир, тюркоаз и диаманти, а бляскавото бижу се предава всяка година от хубавица на хубавица. Въпреки че не могат да декорират дома си с изтънчената корона за повече от 12 месеца, победителките в най-големия конкурс получават и други облаги от титлата си. Сред тях има и финансова такава, макар организацията на форума досега да не е издавала точната сума, която заделя за определената от нея за най-хубава жена за конкретната година.

Сред останалите привилегии, с които се ползват носителките на лентата на Мис Свят, са спонсорство от всички брандове, включили се с финансова инжекция и в грандиозния финал на конкурса, множество рекламни материали и т.н. Според слуховете пък коронясаната през 2017 Мануши Чхилар от Индия е прибрала малко под 1,5 млн. долара от триумфа си в Китай. Финансова инжекция има и за победителките в Мис Вселена. Грабвайки титлата, красавиците от конкурса си завоюват още едногодишна заплата и апартамент в Ню Йорк.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама