Мъжкото хоро – само за калоферци, иначе не се брои за ЮНЕСКО

133

Ако трябва, ще наема частна охранителна фирма, която да опази мъжкото хоро в река Тунджа в Калофер. И полиция ще има. Гостите ни са добре дошли, но трябва да изчакат първо местните мъже да изпълнят обичая и чак след това да влизат във водата.

Това обяви кметът на Калофер Румен Стоянов, който всяка година на Богоявление лично води мъжкото хоро в родния си град, цитиран от“Монитор“.

„Трябва първо калоферци да влязат в реката, да си изпълнят ритуала и след това вече да влиза който ще. Този път ще направя така, че отвсякъде да има охрана и да не допускаме външни хора в Тунджа“, бе категоричен Румен Стоянов. Той припомни, че правилото в реката да нагазят първо кореняците, не е ново. Проблемът бил обаче, че гостите изобщо не се съобразявали с това. Външните могат да влязат в реката чак, след като кръстът бъде хванат.

Обикновено обаче те нагазвали в река Тунджа почти заедно с мъжете от Калофер и така проваляли обичая. Неговото изпълнение вече трета година се наблюдава стриктно от пратеници на ЮНЕСКО. „Поне пет години може да отнеме наблюдението на ритуала ни. В последните две години от организацията пращаха двама унгарци, които наблюдаваха как изпълняваме мъжкото хоро. Но и те ни казаха, че ако в реката влизат външни хора, няма да успеем да се преборим в ЮНЕСКО“, уточни Стоянов.

Емисарите на организацията обръщали внимание дори на най-дребните подробности в изпълнението на ритуала. „Те самите миналата година казаха, че хорото трябва да се играе само от калоферци. Иначе го бъркате – това им бяха думите. Казаха ми, че подобно хоро има в Македония, където също имало гайди, но влизането им в реката било по друг начин. Калоферското мъжко хоро е единствено в света – това ми казаха унгарците“, заяви кметът на Калофер.

Затова и Румен Стоянов, и останалите калоферци, не искат мъже от други градове да развалят ритуала им. Повечето от гостите не знаели нито коя песен изпълняват калоферци, нито текста й, нито защо точно тази мелодия пеят мъжете. Някои от външните били пияни, а други крещели или нецензурни фрази, или фенски припеви на любимите си футболни отбори.

Изключения няма да се правят дори ако гостите са облечени в народни носии, са категорични мъжете от Калофер. „Само местни мъже могат да играят леденото хоро в река Тунджа. Никой друг. Призоваваме и молим всички гости, пък макар и трезвени или в носии, да стоят настрани, докато трае ритуалът ни. Когато ние приключим, да заповядат те в реката“, призоваха за кой ли път мъжете от подбалканския град.

„На 6 януари 2018г. пак развалиха хорото. Аз стоях отзад и вардех другите, а част от външните влязоха, почти едновременно с нашите мъже, от ниска част на брега преди мостчето. Затова сега ще го направя там със заграждения, с ленти, за да не може оттам да се влиза в реката. Ще извикам и охрана. Няма да оставя така нещата“, обясни кметът на Калофер. Той уточни, че ще въведе и стриктни правила за фоторепортерите, за да не бъдат допускани на тясното мостче над реката хора, които снимат само за удоволствие, за да качат после снимките си в социалните мрежи.

На Богоявление 2018 в река Тунджа нагазиха над 500 мъже. Те бяха „водени“ от малчугани на възраст около 10 години. Всички пеят народната песен „Залюбила е Василка“ под акомпанимента на гайдарите от Народно читалище „Христо Ботев“. Всички са облечени в народни носии с типичната за града връхна дреха „гимена фанела“. Уникалното е, че за калоферци няма значение кой мъж ще хване кръста. Който и да го хване, го подава на най-малкия участник в леденото хоро. Според поверието ледената вода на реката по време на мъжкото хоро не разболява, а точно обратното – калява.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама