Как да изпратим старата година, за да ни е успешна новата?

99

Всеки път, когато посрещаме нова година си пожелаваме тя да е по-хубава от предишната. Казваме си – дано следващата да е по-добра и се надяваме да оставим лошото зад гърба си.

Успяваме или не – разбираме чак след 365 дни. Какво да направим, за да имаме една истински нова година и тя да е по-хубава от предишната? Съветва психологът и психотерапевт Ивелина Кръстева в разговор по радио Варна.

– Не трябва да изпращаме старата година негативно. Обикновено всеки път казваме: „Да свършва тази година, защото се случиха много лоши неща. Струпаха ми се неприятности , този се разболя и т.н.“ Не бива по този начин да се разделяме със старата година. Трябва да я изпратим като скъп гост до вратата. Да не бързаме да се отървем от нея като от стара дреха, а по-скоро да си помислим за хубавите неща, които са ни се случили. Защото това си били дни от живота ни. А ние през следващата година няма да станем нито по-млади, нито по-умни, нито по-успели в професията. Напротив – ще сме с една година по-стари, може би ще сме загубили повече приятели и позиции. Затова, според мен, за да посрещнем на чисто новата година, първо трябва подобаващо да изпратим старата и нищо лошо да не казваме за нея, както не се казва лошо за възрастен човек.

Ивелина Кръстева коментира и притесненията дали сме успели да свършим всичко планирано през старата година и то ще ни тежи през новата така:

– Ние прекалено много робуваме на неща, които мозъка, ума и мислите ни ни заставят да правим. По-скоро най-близко до себе си и до Бога и до Вселената сме тогава, когато се оставим съзнанието ни свободно да се рее, без непременно да мислим за цели, задачи, планове, несвършени неща, ангажименти… Ако по този начин, с тази „натоварена торба“ с нехубави неща влезем в новата година, със сигурност няма да имаме по-хубава нова година от старата. По-добре е да изхвърлим тези мисли от главата си. Да оставим настрана всички мобилни телефони, телевизори и да намерим време да останем насаме със себе си.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама