Празнична коледна питкa

248

На всеки празник на трапезата трябва да има и пита. Ето моето предложение за Празнична пита за Коледа.
Продукти :
1ч ч топло прясно мляко
100 мл хладка вода
20 г мая
1 ч л захар
1 ч л сол
2 с л олио
800 г брашно
1 яйце
200 г натрошено сирене
олио за намазване
Начин на приготвяне:

В хладката вода се разтваря маята с захарта и се оставя да шупне. Сипва се в средата на пресятото брашно, добавя се топлото прясно мляко, солта, олиото и белтъка на яйцето, а жълтъка е за намазване на питката.
Замесва се меко тесто и се оставя 30 минути да втаса. После се разделя на 4 части.

Три от тях се разточват на еднакви кръгове, намазват се с олио, поръсват се с малко натрошено сирене и се нареждат един върху друг.

Нарязват се на 8 триъгълника, като се минава през средата, но не стига до края на тавата.

Вземат се връхчетата от центъра и се обръщат назад, пъхват се под края на питката.

Така се прави и с останалите триъгълници.

Останалото топче тесто се разточва на правоъгълник, намазва се с олио и се поръсва със сирене. Навива се на руло. Отрязват се краищата и се поставят в центъра. Останалото руло срежете на 4 цилиндъра, а всеки от тях се срязва по диагонал.

Подреждат се като листенца около центъра.

Втасава още 30 минути, намазваме с разбит с малко вода жълтък и се поръсват семена.

Печем в загрята фурна 180 градуса до готовност.

Източник: recepti.rozali.com

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама