Как да подредим правилно празничната трапеза

427

С наближаването на коледните и новогодишните празници тече трескава подготовка. Купуваме подаръци, украсяваме дома, елхата, обмисляме менюто за празничната трапеза. Когато сме готови с всички приготовления остава да помислим как точно да подредим масата. Това е от значение не само за празничното настроение, но и за спазване на традициите.
Какво е важно да знаем, когато подготвяме празничната трапеза?
Покривка
Когато оформяме масата за посрещане на празника, независимо дали е Бъдни вечер, Коледа или Нова година, е особено важно да започнем с покривката. Тя трябва задължително да е безупречно изпрана и изгладена.
Помислете с какви съдове разполагате. Ако са светли, можете да подберете тъмна покривка и обратно. Контрастът е препоръчителен. Избягвайте твърде тъмните цветове и шарените десени, както и черното, тъй като не са особено подходящи за тези светли празници, изпълнени с настроение.
Покривката трябва да е достатъчно голяма, за да покрие цялата маса и да стигне до коленете на седящите около нея. Ако се притеснявате от петна и попадане на храна върху покривката, добавете подобаващи подложки за чинии.
Съдове и прибори за хранене
Ако държите на етикета за подредба на трапезата, може да я направите да изглежда още по-изискана, като подредите посудата и приборите правилно. Започнете от подложните чинии. Върху тях подредете съдовете за основното и купата за супа.
Отдясно се поставят лъжицата и ножа, като ножът е с острието навътре. Вилицата се поставя отляво на чинията. Ако сте предвидили лъжица за десерт, поставете я откъм горната страна на чинията.
Ако ще сервирате множество ястия и искате да спазите етикета за всички необходими прибори, подредбата е следната: вляво от чинията се поставя малка вилица за студено или топло предястие и голяма вилица за основното ястие. Вдясно са – отвън навътре – малък нож за предястието, лъжица за супа и голям нож за основното ястие. Над чинията се поставя малка лъжичка или виличка за десерт, като дръжката на виличката е насочена наляво, а на лъжичката – надясно.
Чашите за вино се поставят откъм дясната страна на чинията, а тези за вода обикновено от лявата.
Помислете и за салфетките
Ако държите масата ви да е подредена по етикет, изберете кърпи от плат. Можете да ги сгънете или оформите по елегантен начин върху подготвените чинии. Можете, разбира се, да използвате и хартиени салфетки. Поставят се от дясната страна на чиниите. Избягвайте прекалено шарените, за да не стоят кичозно контрастиращо на фона на всичко останало на масата.
Украса и свещи
Всяка празнична трапеза се нуждае задължително от декорация. Използвайте живи или свежи цветя, а не изкуствени. Това придава много повече уют и топлина на масата. За да не пречат обаче на визуалния контакт и разговорите между гостите, подредете цветята в плитки вази.
Ако имате място, добавете и красив свещник с горящи свещи в него. В случай, че нямате много място на масата, бихте могли да разпръснете по-малки свещи на няколко стратегически места.
Ястията
Когато правите празнична трапеза без значение дали ще посрещате гости или ще празнувате със семейството, от голямо значение е в средата да поставите най-важните обредни ястия. Избягвайте сервирането от кухнята и донасянето на вече готовите пълни чинии. Истинското празнично настроение, а и българските обичаи предполагат събиране на цялото семейство не просто около трапезата, а около празничните обредни ястия за съответния празник.
В средата на масата разположете питката, баницата, печеното месо (ако празникът предполага сервиране на месни ястия), супника. Между големите плата в по-малки съдове разпръснете разядките, салатите, ядките.

Приятно прекарване около празничната трапеза!

Източник: www.az-jenata.bg

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама