МВР иска двойни глоби през почивните дни

45

Почивните дни да станат време, в което нарушенията по пътя, независимо колко са големи, да се „удрят“ двойно в контролния талон – тази идея лансират от МВР. Силовите структури са стигнали до идеята след няколко отделни обсъждания по проблема с безопасността по пътищата.

Идеята е дори за по-малки нарушения, ако обаче са направени през почивните дни, да бъдат вземани по 10 контролни точки. Промените се очаква да влязат до седмица, за да могат да обхванат почивните дни по Коледа. След това те ще важат за всеки уикенд и за всеки празничен ден, пише в. „Монитор“.

Конкретни примери – ако в почивен ден караме технически неизправно превозно средство, ще губим двойно повече точки. Вместо 5, както е по закон, те ще са 10. Ако не носим колан, отново ще следва същото наказание. Говоренето по телефона също ще ни струва 10 контролни точки вместо сегашните 4. Ще ни се наложи и да платим двойно по-голям акт.

Идеята на промените е да се намалят катастрофите, които стигат своя пик в почивните дни, а загиналите са много повече от тези в делниците. „Шофьорите трябва да бъдат дисциплинирани. Не искаме да събираме повече пари от глоби, а да научим шофьорите, че не са сами на пътя и че отговарят за безопасността и на останалите участници в движението“, гласи становището на Пътна полиция за предложението промени. От там смятат, че новите правила ще имат положителен ефект най-вече за недисциплинираните водачи.

От МВР планират още да прибират книжката на всеки, който прави рискови изпреварвания, а за да си я получи отново, въпросният нарушител ще трябва да се явява на нов шофьорски изпит. Санкцията ще се прилага основно на шофьори, които изпреварват на двупосочни пътища и най-вече на такива, които го правят на завоите. Според статистиката там стават и най-тежките катастрофи, като в повечето случаи става въпрос за челни удари и почти всеки път има загинали при тях.

Източник: Expert.bg

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама