Кой ще спечели „Златната топка“?

48

Тази вечер списание „Франс футбол“ ще обяви поредния носител на „Златната топка“ – най-престижното индивидуално отличие в най-популярния спорт.

Според букмейкърите и европейски издания за № 1 за 2018-а ще бъде коронован Лука Модрич, пише clubz. През изминаващата година хърватинът спечели Шампионската лига с „Реал“ (Мадрид) и изведе националния тим на родината си до финала на Световното.Халфът вече грабна три награди. Той бе провъзгласен за най-добър играч на мондиала, на УЕФА за предходния сезон в евротурнирите и за № 1 на ФИФА (наградите The Best).

Шансове имат и френски национали – Антоан Гризман и Килиан Мбапе. Те също постигнаха успехи в клубовете си, освен че станаха световни шампиони с „петлите“. Гризман ликува в Лига Европа с „Атлетико“, а Мбапе е млад футболист № 1 в Русия и шампион на Франция с ПСЖ.

Така тази вечер можем да станем свидетели на историческо събитие – за първи път от десет години „Златната топка“ да бъде спечелена от футболист, различен от Лионел Меси и Кристиано Роналдо. За последно играч извън тях двамата грабна отличието през 2007 г. – бразилецът Кака. Тогава Роналдо бе втори, а Меси – трети.

На следващата година португалецът взе „топката“ и постави началото на хегемонията на двамата най-големи футболисти в този период. Те по пет пъти окупираха върха в класацията, в която гласуват журналисти от престижни медии на Стария континент.

Твърди се, че през тази година Меси е извън топ 3. Роналдо пък е отказал да присъства на церемонията, което е сигурен знак, че не е победител.

Триумф на Лука Модрич ще е знаков, тъй като награждаването е в Париж – столицата на страната, националният тим на която би Хърватия на финала на Световното.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама