Увеличават се заразените с HIV у нас, повечето са мъже

39

Увеличават се новите случаи на заразени с ХИВ в Източна Европа. България също отбелязва ръст, но носителите на вируса у нас са по-малко от средното за Стария континент.

По данни на Световната здравна организация над милион и двеста хиляди души в Европа са засегнати. Хората, които живеят с ХИВ-инфекцията по света са почти 37 милиона души – над 5 пъти повече от населението на България, пише cross.bg.

Страната ни е сред отличниците в Европа. Честотата на новите случаи на 100 000 души население е 2,8. Средното за Европейския регион е 5,7. Латвия например е с индекс 18,5. През последните години новите случаи постепенно се увеличават. До средата на месец ноември те са 269, а до края на годината се очаква да достигнат 300. През цялата 2017 г. те са били 241.

Запазва се тенденцията броят на заразените мъже да е многократно по-голям от този на заразените жени. В Сдружение „Здраве без граници“ са регистрирани 80% от новите случаи в София през тази година.Това е интегриран подход и ориентиран изцяло към пациента. Т.е. целият път на един новоинфектиран човек се изминава с него през целия път“, каза Елена Биринджиева, председател на Сдружение „Здраве без граници“.

Доскоро Сдружението е финансирано от Глобалния фонд за борба със заболяването, а след оттеглянето на фонда – единственото, подкрепяно частично от държавата. Освен тук безплатни и анонимни изследвания се правят само в 13-те Регионални здравни инспекции.

През последните 3 години броят на хората, които се изследват намалява. В здравните инспекции отиват между 25 и 31% от тях.
„СЗО препоръчва да се разшири обхватът на тестуването. Ако е само в РЗИ, това няма да постигне целите на СЗО – трябва да се влезе в общностите“, каза доц. Михаил Околийски, представител на СЗО в България. За да продължи да подкрепя неправителствени организации, Министерството е обявило обществена поръчка.
„За уязвимите групи, като стойността на обявената процедура е 400, като процедурата е за дейности в най-големите градове“, заяви д-р Тонка Върлева, директор на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“. Неправителствени организации обаче се съмняват, че дейността ще има голям успех и предлагат да се финансират и те с пари от държавата.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама