Бюджет 2019: По-високи заплати, без пенсионери в администрацията

159

Обществото ни през следващата година ще бъде по-успешно и по-богато“, каза министърът на финансите Владислав Горанов след приемането на държавния бюджет за 2019 година. Приемането му на второ четене отне на парламента повече от три дни.

„Бюджетът е прогноза, която според мен за следващата година е добра. Оптимист съм, че бюджетът ще може да бъде изпълнен“, заяви той. Горанов благодари на депутатите от опозицията, че тази година дебатът е бил насочен към това какви политики да се водят през следващата година, пише Дневник.

Приходите в бюджета за 2019 г., са планирани да бъдат в размер на 25.6 млрд. лв., а 23.1 млрд. от тях трябва да са от данъци. От данъчните приходи най-голям дял заема данъкът върху добавената стойност (ДДС) – 10.8 млрд. лв. Приходите, предвидени от акцизи, са в размер на 5.3 млрд. лв.

Разходите са в размер на 13.3 млрд. лв. Най-много от тях ще отидат за заплати – 5.1 млрд. лв. 80 млн. лв. са предвидени за предотвратяване и преодоляване на последиците от бедствия. Общините ще могат да разчитат на трансфери в размер на 3.7 млрд. лв.През следващата година България ще внесе в общия бюджет на Европейския съюз почти 1.3 млрд. лв.

Заложеният дефицит е от 0.5% от БВП.

Приоритетите на Бюджет 2019 са социалната политика, образованието, отбраната и политиката по доходите. В сферата на социалната политика са предвидени 40.4 млн. лв. допълнително за всяка година от прогнозния период (50% повече спрямо парите за 2018 г.).

В политиката по доходите освен вече предвиденото от пролетта на тази година увеличаване на размера на минималната работна заплата през следващите години (от 510 лв. на 560 лв. от 1 януари 2019 г., на 610 лв. от 1 януари 2020 г. и на 650 лв. от 1 януари 2021 г.), в настоящата бюджетна прогноза е заложена мярка за увеличение с 10% на парите за заплати и осигурителни вноски в бюджетния сектор от 2019 г. С това ще се осигури възможност за увеличаване на индивидуалните основни месечни заплати на заетите въз основа на заеманата длъжност и оценките за постигнатите резултати.

За 2019 г. увеличението на възнагражденията на педагогическия персонал ще е средно с 20%, като целта е през 2021 г. те да се двойно по-високи от 2017 г.Максимални пенсии – 1200 лв., минимални – 219.43 лв. от 1 юли

Максималният размер на пенсиите от 1 юли 2019 г. ще бъде 1200 лева, след като парламентът окончателно прие бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за следващата година. Дотогава максималната пенсия остава 910 лева, както досега.

Минималната пенсия от 1 юли 2019 г. ще бъде 219.43 лв., като дотогава ще остане сегашната пенсия от 207.60 лв. Минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се за 2019 г. ще бъде 560 лв., а максималният – 3000 лв. Дефицитът във фонд „Пенсии“ ще е 3.7 млрд. лв.

В бюджета на здравната каса освен парите за здравеопазване за 2019 г., с преходните и заключителни разпоредби на закона управляващите прокараха сериозни изменения във всички закони в здравния сектор и въведоха съществени промени в сферата.

Промяна на закони

В преходните и заключителните разпоредби на бюджета бяха промени и други закони. Парламентът отне на омбудсмана правото да се вози в кола на Националната служба за охрана (НСО). От БСП пък намекнаха, че Мая Манолова може да стане кмет на местните избори през есента.

Въпреки обещанието на премиера Бойко Борисов да постави въпроса за намаляване на субсидиите на партиите, парламентът гласува окончателно субсидията да остане 11 лв. за всеки получен глас.

Мнозинството в парламента одобри отделянето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) от Българската академия на науките (БАН) от 1 януари 2019 г. Институтът ще излезе от структурата на БАН с цялото си имущество, с всички права и задължения, както и с членство във всякакви международни организации.

С промени в Закона за държавния служител се забранява на пенсионери да работят в държавната администрация. Общо 250 служители ще трябва да напуснат МВР от следващата година, подобен е проблемът и в Министерството на отбраната. Мярката е насочена най-вече срещу „младите“ пенсионери от системите за сигурност, които след пенсиониране започват работа в администрацията. В цялата държавна администрация работят над 1600 пенсионери. Промените няма да засегнат работещите по трудов договор.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама