Българчета правят сурвачка за рекордите на Гинес

224

Най-голямата сурвачка правена някога ще бъде представена в Хасково на 15 декември по време Националния фестивал за коледни и новогодишни песни.

Организаторката Нели Аранудова съобщи пред „Нова Вест“, че самата инициатива е дошла от децата на ОП „Младежки център“ – Хасково.

„Преди 10-11 години започнахме да правим големи сурвачки, като с всяка изминала година увеличавахме с 20 см. Децата винаги се вълнуват и искат сурвачката да става все по-голяма с всяка изминала година. Когато се роди идеята да участваме за рекордите на Гинес, проверихме колко е най-голямата сурвачка правена досега и се оказа, че е 5 метра, така решихме, че и ние заедно с децата можем да кандидатстваме за книгата на рекордите на Гинес“, коментира пред „Нова Вест“ Нели Арнаудова, ръководител на школата по етнография към Младежкия център в Хасково.

„Интересът към предизвикателството, с което се заехме, предизвика желание и у децата от другите училища и така броят на помощниците ни се увеличи значително. Любопитен факт е, че всяка година кравайчетата за дървото за здраве се прави безвъзмездно от децата от Професионална гимназия по туризъм „Александър Паскалев“, град Хасково, сподели още Арнаудова.

„Всяко дете може да се включи в направата на сурвачката, ако има фантазия и желание. Призоваваме децата от цялата страна да се включат в нашето предпразнично приключение.“

Дървото за здраве ще е с внушителната дължина от 8 метра.

Сурвачката ще бъде украсена с всичко, което ражда земята – прежда, разноцветни конци, чемшир, пуканки, вълна, ябълки и всичко, което децата предложат, за да стане шарено и красиво. Сурвачката е напълно автентична, направена от дрянови пръчки. Всички елементи от традиционно украсената сурвачка носят „наричане“ за здраве и за плодородие.

Официалното ѝ представяне ще бъде на 15 декември пред сградата на Младежкия център. Традиционно ще остане там до края на новогодишните празници като символ на здраве и берекет.

Всички елементи от традиционно украсената сурвачка носят „наричане“ за здраве и за плодородие.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама