60% от всички болести се дължат на животните

86

Антибиотичната резистентност е нарастваща заплаха за човешкото здраве. В резултат на инфекции, причинени от резистентни бактерии, в света умират близо 700 000 души всяка година, като само в Европейския съюз ежегодно умират 33 000 души и този брой непрекъснато нараства.

През тази година Европейският регион на СЗО отбелязва четвъртата ежегодна Световна седмица, посветена на осведомеността за отговорно прилагане на антибиотиците, от 12 до 18 ноември, като се ангажира да повлияе за насочване на работата, свързана със здравето на човека, животните и околната среда в посока на „Едно общо здраве“, съобщават организаторите.

В България седмицата ще бъде отбелязана с редица активности. Тази година повечето водещи здравни медии са партньори на информационната кампания. Млади медици ще раздават информационни материали (образователна брошура) и ще запознават с проблема на специален щанд в УМБАЛ „Александровска“ и Военномедицинска академия. Седмицата ще завърши с крос в Южния парк под надслов „Всеки от нас има роля“. Всички желаещи могат да се присъединят на 18 ноември (неделя) от 09.45 ч. на Паметника с птиците. Първите 50 регистрирали се ще получат брандирана тениска.

Ключови факти

    • Антибиотичната резистентност (АР) застрашава ефективната превенция и лечението на все повече инфекции, причинени от бактерии, паразити, вируси и гъбички. АР е все по-сериозна заплаха за общественото здравеопазване в цял свят, която изисква действия на всички нива и в правителствените сектори, и в обществото като цяло.
  • Без ефективни антибиотици успехът на сериозна операция или химиотерапия при различни видове рак ще бъде компрометиран.
  • Цената на здравеопазването за пациенти с резистентни инфекции става все по- висока, спрямо тези с нерезистентни инфекции, поради по-продължително боледуване, извършването на допълнителни тестове и приемането на по-скъпи лекарства.
  • През 2016 г. 490 000 души в световен мащаб са развили мултирезистентна туберкулоза.  Също така, резистентността на бактериите към определени антибиотици усложнява и борбата с по-сериозни заболявания като HIV и малария.

Какво представлява антибиотичната резистентност?

  • Антибиотичната резистентност се проявява, когато различни микроорганизми (бактерии, гъбички, вируси и паразити) започват да се променят след излагането им на антимикробни средства (антибиотици, противогъбични средства, антивирусни средства, антималараийни средства и противоглистни лекарства). Микроорганизмите, които развиват антибиотична резистентност понякога се наричат „супербъг“ („superbug“).
  • В резултат на това, лекарствата стават неефективни и инфекциите продължават да съществуват в организма, което увеличава риска от разпространението им към други хора.

Защо антибиотичната резистентност е глобален проблем?

  • В световен мащаб се появяват нови механизми за устойчивост и разпространение, които застрашават способността ни да лекуваме общи инфекциозни заболявания, което води до по-продължително боледуване, инвалидност и смъртни случаи.
  • Без ефективни антибиотични средства за превенция и лечение на инфекции, медицински процедури като трансплантация на органи, химиотерапия при рак, лечение на диабет и сложни хирургични интервенции (като цезарово сечение) започват да носят все по-голям риск.
  • Антибиотичната резистентност увеличава разходите за здравни грижи чрез по-дълъг престой в болници и изискването на по-интензивно лечение.
  • Антибиотичната резистентност излага на риск изпълняването на целите за устойчиво развитие на обществото.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама