Швейцария отваря врати за български работници

30

Швейцария ще премахне от следващата година ограниченията за румънски и български работници, които искат да работят в страната. Това обяви днес в Букурещ, където е на официално посещение швейцарският президент Ален Берсе, предаде Асошиейтед прес, цитирана от novini.london.

Съществуващите сега ограничения по отношение на румънските и българските работници, ще отпаднат през май следващата година, каза Берсе.

Швейцария не е член на ЕС, но позволява на граждани на ЕС да работят в страната. Тя обаче активира предпазна клауза, за да ограничи броя на работниците от България и Румъния – две от най-бедните страни от ЕС, заради безпокойства, че те заемат работни места в сектори с безработица, надхвърляща средната, отбелязва АП.

Румънският президент Клаус Йоханис обяви от своя страна, че Швейцария е предоставила 180 милиона швейцарски франка /179,5 милиона евро/ на Румъния чрез кохезионните фондове на ЕС, като тези пари са инвестирани в сферата на граничната сигурност, съдебната система, инфраструктурата и околната среда.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама