Русия се обяви против спътника US OneWeb

85

Почти 45% от световното население няма достъп до Интернет, според Internet World Stats. OneWeb цели да я предостави на всички, включително на самолети и други високоскоростни транспортни средства.

Проектът трябва да бъде напълно онлайн до 2027 г., но агенцията за държавна сигурност на Русия се противопоставя на сделка на високо равнище за изстрелването на спътник US OneWeb за достъп до Интернет в отдалечени части на страната.

Снимка: Spacenews.com

Причината е, че проектът може да се използва за събиране на разузнавателна информация и за нанасяне на щети на националната сигурност, предава Reuters.

OneWeb, който планира да използва съзвездие от стотици сателити за предоставяне на световна интернет мрежа, сключи сделка с руската космическа агенция „Роскосмос“ през 2015 г., за да ги изпрати на орбитата, и подписа съвместно предприятие с дъщерно дружество на агенцията да обслужва Русия.

Но сега, след възражения от Москва, Oneweb се ​​отказва от мажоритарния си дял в начинанието, според два индустриални източника и руски документ за държавните поръчки.

Снимка: Spacenews.com

По време на конференция в Москва официалният служител на Федералната служба за сигурност Владимир Садовников заяви, че ФСБ е против проекта, обслужващ Русия поради съображения за сигурност, тъй като потенциално би могъл да предаде чуждестранен доставчик на интернет услуги на монопол над селските и отдалечените райони.
„Някои от руските райони ще станат напълно зависими от чуждестранни спътникови услуги“, каза Садовников и добави, че Москва не е получила никакви убедителни доказателства, че сателитите на OneWeb няма да бъдат използвани за събиране на разузнавателни данни.

„Единственият начин да се преодолеят заплахите на чуждестранни сателитни мрежи като OneWeb, особено в Арктическия регион и Далечния север, е да се ограничи използването им в Русия“, каза Садовников.

Той добави, че Русия е благоприятствала създаването на подобно партньорство за партньорство с Индия, Китай и страни, които той определи като неагресивни.
Връзките на Москва със Запада са след края на Студената война, след американската анемия на Кримската република през 2014 г. заради санкции, Сирия, предполагаема намеса в изборите и атака срещу бивш шпионин във Великобритания.
Садовниците признават, че са съществували сателитни проекти, подобни на OneWeb, като Iridium, които вече се използват, но те не се използват широко и следователно не се разглеждат като заплаха.

OneWeb не отговори на искане за коментар.
Роскосмос и Олег Иванов, заместник-министър на Русия за цифрово развитие и комуникации, отказаха да коментират.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама