Почитаме света Злата Мъгленска

96

На 18 октомври Православната църква почита паметта на света великомъченица Злата Мъгленска.

Света Злата Мъгленска живяла по време на турското робство в България. Родила се в бедно семейство в село Слатино, Мъгленска епархия. Била рядко красива, смирена, благочестива, с чисто сърце и твърда вяра в Господа.

Млад турчин я издебнал и отвлякъл. Поискал от нея да се отрече от вярата си и да се ожени за него. Тя не склонила дори пред молбите на близките си да се отрече от християнската вяра. Турците дълго и безмилостно я изтезавали, а след  това я обесили и насекли на късове тялото ѝ. Пречистена в огъня на страданията, света Злата предала душата си на Бога на 18 октомври 1795 година.

През 2009 г. по идея на българския историк проф. Пламен Павлов света Злата Мъгленска е избрана за застъпница на българите в чужбина и на нейно име е учредено годишното отличие на ДАБЧ „Българка на годината“, което се присъжда на изтъкнати наши сънароднички с принос в опазването и развитието на българското национално съзнание и културна идентичност, и със значими постижения, свързани с живота на българските общности по света.

На 18 октомври почитаме и свети апостол и евангелист Лука.

Свети Лука бил апостол от Седемдесетте и спътник на св. ап. Павел, който споменава за него в Посланието до колосяни: „Поздравява ви Лука, многообичният лекар“ (Кол.4:14). Написал третото Евангелие и книгата „Деяния на светите апостоли“.

Свети Лука се родил в Антиохия Сирийска. Бил лекар и живописец, според свидетелството на Филосторгий и Никифор Калист. Според Преданието той нарисувал иконата на Божията Майка и много проповядвал за Христа, най-вече ­ в Египет и Беотия (Средна Гърция). Загинал мъченически на 80-годишна възраст в гръцката страна Ахаия.

Имен ден празнуват: Златка, Златина, Златко, Златан, Златомир, Лука, Лукан.

По материали от pravoslavieto.com

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама