Наредба спира събирането на пари за фалшиви каузи в София

53

Забраняват събирането на дарения по улиците и площадите в София.

Това стана ясно след като Столичния общински съвет при изцяло нова наредба за обществения ред в града, предава Monitor.bg.

Пари за благотворителни каузи ще могат да събират само БЧК или юридически лица, които са регистрирани в обществена полза, но след получaване на разрешително. Нарушителите ще бъдат глобявани от 100 до 300 лв. Под контрол вече ще бъдат и уличните музиканти. Те ще могат да свирят само, ако имат разрешение и на места определени от районните кметове. Един от вносителите на наредбата Иван Илиев от ГЕРБ е категоричен, че никой не иска да ограничава изкуството, но трябва да има регламент.

Под контрол вече са поставени и миячите на автомобилните стъкла по кръстовищата. Интересното е, че ще бъдат глобявани с до 300 лв. и шофьорите, които позволяват да им се измие стъклото на колата на улицата. „Ако шофьорът допусне да му се измият стъклата на колата и след това заплати на мияча, той му става съучастник и ще бъде наказан, ако контролния орган прецени, че има извършено нарушение“, каза Илиев. Контролният орган ще бъдат полицаите и по тяхна преценка дали нарушението е маловажно или не, ще могат да налагат глоби до 300 лв.

С новия документ се регламентират и точните часове, в който могат да се извършват строителни и ремонтни дейности. През седмицата ремонти няма да се извършват между 22 и 8 часа, както и от 14 до 16 часа. В почивните дни забраната за строителство ще е от 21 до 9 часа и от 14 до 16 часа. Забраните няма да важат за общински и държавни строежи от обществено значение – например строителството на метрото. Общината ще се бори и с нощния шум. Вдигането на врява на обществени места, която нарушава реда и спокойствието, е забранена от 22 до 8 часа. Забраняват се и фойерверки след 22 часа. Изключение има само за Нова година, когато тишината трябва да се възцари след 1 часа.

Контролът по спазването на забраните е възложен на районните кметове, инспектората, полицията и на служителите по контрол на строителството към общината.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама