Четвърт милион печалба е натрупала бандата горски за 8 месеца (СНИМКИ/ВИДЕО)

176

Над четвърт милион лева е спечелила 5-членната банда, водена от столичния шеф на Дирекцията на горите, от незаконна търговия с дърва за 8 месеца.

Снимка: МВР

Това съобщи наблюдаващият прокурор по разследването Ангел Кънев.

Вчера Спецпрокуратурата и ГДБОП удариха групата, която от 2014 г. се е занимавала с незаконна сеч и продажба на дърва, държавна собственост. „Те са имали Горския държавен фонд като бащиния“, каза зам.-директорът на ГДБОП Стоян Темелакиев.

Снимка: МВР

В групата, освен шефа на Дирекцията по горите в София, попадат и директорът на Горското в Своге, двама лесничеи и надзирател към Министерството на правосъдието, който е син на един от горските, обясниха от прокуратурата, цитирани от „24 часа“. Членовете на групата използвали социално слаби хора, които карали да секат незаконно дърва. След това дървата се изнасяли с фалшиви марки. Двамата директори в Горското се занимавали основно с продажбата на дървесината, като дори прекратявали административни преписки за нарушения по сигнали на граждани, станали очевидци на незаконната сеч. Дървата се продавали в Софийска и Благоевградска област, най-вече ги изкупувала фабрика за пилети.

Снимка: МВР

Всеки, който се е осмелил да подаде сигнал срещу групата, е бил заплашван, като дори членове на бандата запалили и кола на един от съобщилите в полицията за престъпленията на бандата горски. „Става дума за поголовна сеч“, каза Темелакиев и разкри, че групата крадяла гориво на Горското стопанство в Своге. Утре прокурор Кънев ще поиска постоянен арест от съда на 4-ма от задържаните.

Снимка: МВР

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама