Без напредък за Brexit след среща на лидерите от ЕС

28

Няма напредък към споразумение за Brexit и в частност по ключовия въпрос за режима на ирландско-британската граница, казаха лидерите на Литва и Словакия след приключването на работната вечеря на лидерите на ЕС в австрийския град Залцбург, предаде Reuters.

„На този етап сме в застой. Няма прогрес“, каза президентът на Литва Далия Грибаускайте. А словашкият премиер Петер Пелегрини добави: „По въпроса за границата няма напредък. Нека видим какво ще покаже дискусията между 27-те утре“. Той имаше предвид заседанието, предвидено за днес, на което ще се съберат лидерите на страните членки без Тереза Мей.

Според Пелегрини Мей потвърдила в словото си, че Великобритания ще напусне през март, както е предвидено, и че няма да има втори референдум за членството в ЕС.

Reuters цитира обширни извадки от словото на Мей още преди тя да го произнесе, като се позова на правителствени източници. Тя се обърнала пряко към своите колеги около масата с призив да се откажат от неприемливите си искания, които според нея можели да разкъсат Великобритания, и да отговорят подобаващо на нейния „сериозен и работещ“ план за Брекзит, изложен преди два месеца.

Тя директно ги попитала как биха постъпили, ако от тях било поискано да се съгласят на „юридическо разделяне“ на техните страни. Именно това целял ЕС, настоявайки за безконтролна граница между Република Ирландия и Северна Ирландия. Това означавало британската провинция да остане територия, в която да важат икономическите правила на ЕС.

„Убедена съм, че съм формулирала сериозни и работещи предложения. Разбира се, няма да се съгласим по всички подробности, но се надявам да отвърнете подобаващо“, казала тя, имайки предвид своя план. Според нея проблемът можел да бъде разрешен, ако се гарантира „търговия без пречки“.

Мей засега не показва признаци да се отклони от този план, подложен на критики както от ЕС, така и особено от редица нейни съпартийци, привърженици на твърд Брекзит. Според правителствен източник тя щяла да излезе с нови предложения за границата на Северна Ирландия „когато му дойде времето“, което явно в този момент не е подходящо. А и Брюксел засега не я притискал силно, за да не я изправи пред открит разрив с вътрешната ѝ опозиция.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама