Има задържани за нападението в Роженския манастир

30
Снимка: Ирина Жерева

Има задържани лица за опита за грабеж в Роженския манастир.

„Няма да конкретизирам бройката, но вече има задържани лица, чиято съпричастност към снощното деяние се проверява и работата по случая продължава“.

Това съобщи старши комисар Николай Хаджиев, директор на ОД на МВР-Благоевград, цитиран от БТА.

Образувано е досъдебно производство. Към момента няма привлечени обвиняеми, съобщи наблюдаващият прокурор Елена Гоцева от Районна прокуратура-Сандански.

Сигналът по случая е подаден след 20:30 часа на 18 септември от игумена на Хаджидимовския манастир Теофил, който е замествал игумена на Роженския манастир Епифаний, съобщи по-рано на брифинг пред манастира началникът на РПУ-Сандански главен инспектор Борис Щурков.

Няколко мъже нахлули в светата обител, завързали единствения свещеник и започнали да копаят в стената на манастира с кирки и лопати. Предполага се, че апашите са търсили скрити жълтици и ценности. След като не открили нищо обаче крадците задигнали единствено телефона на свещеника.

Нападателите са унищожили 11 от 20-те охранителни камери на манастира. Около половин час след нападението те са се отказали. Няма открадната църковна утвар. Състоянието на игумен Теофил е стабилно, не е получил наранявания.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама