Откриха случай на бруцелоза в Кюстендилско

80

Положително реагирала овца за бруцелоза в стадото на частен стопани в село Вуково, община Бобошево, област Кюстендил бе открита при проверка на служители на БАБХ.

Заболяването е опасно за здравето и на животните, и на хората.

БАБХ сигнализира прокуратурата за организирано противодействие срещу ветеринарните власти в Болярово

Ето защо положително реагиралите за бруцелоза дребни преживни животни подлежат на незабавно умъртвяване по хуманен начин, обезвреждане съгласно Европейското законодателство.

В допълнение към разпореждането за умъртвяване на положително реагиралото животно, произтичащо от контрола на болестта, БАБХ възбрани придвижването на едри, дребни преживни животни и еднокопитни към и от животновъдните обекти в с. Вуково, с изключение на животните, предназначени за незабавно клане при гарантиране здравния статус на животните.

Извършват се инвентаризация на всички едри, дребни преживни и еднокопитни животни на територията на ОДБХ-Кюстендил и отразяването им във ВетИС, както и проследяване на движението на дребни преживни животни от с Вуково;

Организирано е и стартирало взимане на проби за серологично изследване за бруцелоза на всички едри, дребни преживни животни, отглеждани в с. Вуково, община Бобошево, област Кюстендил.

Наличните мляко и млечни продукти, собствено производство, в обекта с положително реагиралото за бруцелоза животно ще бъдат унищожени съгласно изискванията за установяване на здравни правила относно странични животински продукти и производни продукти, непредназначени за консумация от човека.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама