Български и румънски журналист задържани по време на разследване

38

Двама журналисти са били задържани от радомирската полиция, докато правят разследване край село Егълница, съобщи Асоциацията на европейските журналисти.

Това са колегата от „БиволЪ“ Димитър Стоянов и румънският журналист Атила Биро, които опитвали да заснемат как се горят документи, уличаващи фирми в злоупотреби с евросредства. От МВР отрекоха журналистите да са били задържани.

Субекти на разследването им опитвали на това място да изгорят документи, свързани със злоупотреба с еврофондове, съобщава румънската неправителствена организация за разследваща журналистика „Райз проджект” (Rise Project).

Журналистите са били освободени, след като са били държани с белезници на полето в продължение на един час, пише „Адевърул“, цитиран от БТА.

Журналистът Атила Биро е написал днес във „Фейсбук“, че е добре и скоро ще съобщи подробности. От „Райз проджект“ уточняват, че един от румънските дипломати в България се е намесил в случая. От организацията изказват благодарност на дипломата и на хората, които са се обадили в полицията, тъй като „в подобни ситуации общественият натиск има значение“.

От пресцентъра на МВР обясниха, че на 11 септември в ГДБОП е получен сигнал от журналист за намерение за извършване на действия, които ще прикрият корупционни престъпления – унищожаване на материали, свързани с обществени поръчки. След създадената необходима организация и проверка на сигнала, през вчерашния ден на територията на Перник са проведени оперативни действия от служители на ГДБОП и ОДМВР-Перник. В района на установеното място са задържани три лица, които в последствие са се представили като двама журналисти и адвокат.

Те са отведени в районното управление и след установяване на самоличността им и снемане на обяснения за целта на пребиваването им в района, са освободени.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама