Стефан Льовен остава на власт след проведените избори

14

Управляващата Шведска социалдемократическа работническа партия на премиера Стефан Льовен ще остане най-голямата политическа сила в страната след днешните парламентарни избори, показват два екзитпола.

За това съобщават от Франс прес, цитирани от bTV.

Социалдемократите получават между 25,4% и 26,2% от гласовете – най-слабия им резултат от над един век насам. Тя получава с 5 пр.п. по-малко в сравнение с изборите през 2014 година. Тя бе наказана от избирателите заради мигрантската си политика, тъй като през 2015 г. Швеция прие 160 хил. кандидати за убежище.

Крайнодясната партия „Шведски демократи“ получава между 16,3 и 19,2% от гласовете, което е успех в сравнение с изборите през 2014 г., когато събра 12,9 на сто от вота. Според екзитпола на обществената телевизия СВТ със своите 19,2% тя става втора политическа сила в страната, изпреварвайки консервативната Умерена партия.

Консерваторите получават между 17,8% и 18,4% – много по-малко от 23% от гласовете, събрани през 2014 г.

Според тези първи прогнозни резултати левият блок, оглавяван от социалдемократите, и десният блок, начело с консерваторите, са с почти равни резултати.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама