Започна Световното по художествена гимнастика

85

Над 350 грации от 61 държави ще си оспорват отличията в 36-ото Световно първенство по художествена гимнастика, което ще се проведе от 10 до 16 септември в столичната „Арена Армеец“.

България за трети път в историята на художествената гимнастика е домакин на шампионат на планетата, но за първи път това ще се случи в столицата – София, предава bnr.

През 1969 и 1987 година състезанията са се провели във Варна. Интересът към състезанието е огромен защото, то е и първата квалификация за Олимпийските игри през 2020 година в Токио. Според регламента първите три ансамбъла в многобоя получават квоти за Олимпиадата след 2 години.

В индивидуалното водени от сестрите Дина и Арена Аверини в София пристигат всички медалисти от предишното издание на Мондиала в Пезаро. За отличията в петте състезания (отборно, многобой и финали на уредите – обръч, топка, лента и бухалки) ще се борят 150 гимнастички. Освен близначките Аверини, които на 13 август навършиха 20 години в състава на Русия е включена и Александра Солдатова. За нея това ще е трето световно, след Измир през 2014 и Щутгарт 2015.

Разбира се сред основните фаворити за отличията в този шампионат са и българските момичетата. Бронзовата медалистка във финала с топка от изданието в Пезаро – опитната и елегантна Невяна Владинова, изключително атрактивната, въздействаща и успешна през тази годината Катрин Тасева и нестандартната и разгръщаща потенциала си Боряна Калейн са мощния ни и невероятно силен отбор, който със сигурност има място на почетната стълбичка.

При ансамблите борбата за медалите също ще е убийствена. Всички основни конкуренти на българките Симона Дянкова, Елена Бинева, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова и Лаура Траатс пристигат в София. Сред заявените 36 ансамбъла са тимовете на Русия, Италия, Беларус, Украйна, Япония, Испания, Корея, Израел, Азербайджан и т.н. С безкрайно сложните и невероятно атрактивните и си композиции момичетата на Весела Димитрова и Михаела Маевска са кралиците в сърцата на публиката и основния фаворит за златните отличия.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама