Комити от цяла България на събор край Червена вода (СНИМКИ)

398

Черешовото топче гръмна по време на Втория комитски събор, където се събраха стотици малки и големи в народни носии.

Чевермета с агнета, пушки, стрелба с лък и револвер бяха малка част от атракциите, които радваха гостите, предава Дарик. Патриотични песни пресъздаваха атмосферата от времената преди Освобождението, а специален гост на празника бе вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Снимка: Траян Тотев

Областният управител на област Русе  Галин Григоров беше сред организаторите на тазгодишния комитски събор, който се проведе в село Червена вода. Целта на събитието беше да се почете 143-та годишнина от подвига на Червеноводската чета чрез предоставяне възможност на хората да се докоснат до автентичния бит на четниците от онова време.

Снимка: Траян Тотев

Честванията се провеждат от 2009 г., като за втора поредна година се организира подобен събор, а сега за първи път участваха повече от 100 чети от цялата страна, които превърнаха каузата за съхраняване и предаване на българщината в национална.

Началото беше дадено в 11.00ч. в местния храм „Св. Архангел Михаил”, където беше осветено знамето на Червеноводската чета и беше отслужена панихида и молебен за загиналите в националноосвободителните борби, а офциалното откриване беше от 13.00 ч. на поляната до стадиона, където заместник министър-председателят и министър на отбраната на Република България Красимир Каракачанов приветства присъстващите.

Снимка: Траян Тотев

Той заяви, че българите сме един от най-старите народи на Балканите и имаме своя дълг да пазим традициите и порядките на нашите предци. „Българската памет е това, което ни е съхранило през вековете. Дори през онези тъмни столетия на Османско иго.” допълни още вицепремиерът.

Приветствие към събралото се множество беше отправено и от евродепутата  Ангел Джамбазки, който постави акцент на значението на читалищната дейност и припомни инициативата, която той е подел за създаване на Български Институт „Св. св. Кирил и Методий“, в който нашите сънародници зад граница да изучават българския език и култура.

Снимка: Траян Тотев

По същото време участниците в събора положиха комитска клетва, като се заклеха винаги да служат вярно и честно на идеалите на Майка България и да не забравят тези що са дали живот, здраве и имот за Свободата ни, както и да се грижат за добруването и просперитета на страната ни.
От своя страна областният управител Галин Григоров удостои с плакет за съществен принос в съхраняването и популяризирането на традициите и родното културно-историческо наследство родолюбеца Мирослав Сланев, който е председател на регионалния клон на Национално дружество „Традиция” във Велики Преслав.

Сред специалните гости имаше и силно варненско присъствие – Венцислав Сивов, председател на ВМРО „Одесос Варна“, както и много представители на организацията от морския град.  На събитието присъства също и Иво Пазарджиев – общински съветник от ВМРО град Русе.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама