Представиха първия по рода си български електрически автомобил

33

Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов представи първия по рода си български електрически автомобил, съобщиха от Министерството на икономиката.

„Към днешна дата общият брой на регистрираните електрически и хибридни превозни средства в страната от всички категории е 6808 броя. От тях леки автомобили изцяло електрически са 554, което е ръст от над 600% за последните 5 години“, заяви Борисов.

На официалната церемония собственикът на „Син карс интернешанъл“ инж. Росен Даскалов представи шосейна версия на първия български електрически автомобил, състезателен автомобил и концепция за мултифункционален и компактен градски електромобил, който е планирано да се произвежда у нас и да се изнася в чужбина. По думите на собственика новият L City е изцяло насочен към бъдещето и именно затова от него ще се предлага единствено електрическа версия.

Зам.-министър Борисов посочи, че автомобилното производство е един от приоритетните високотехнологични сектори с голям потенциал за развитие на експорта, заетостта и регионалната икономическа активност. „Около 170 компании произвеждат части и системи за основните автомобилни производители и генерират заетост за над 40 000 души в България“, каза още той.

Борисов подчерта, че производството на български електромобил е сред приоритетите и изцяло съответства на насоките на провежданата икономическа политика за насърчаване на инвестициите в нови иновативни производства при осъществяването на Иновационната стратегия за интелигентна специализация, както и за развитие на електрическата мобилност у нас.

Икономическият заместник-министър добави, че в резултат на предприетите мерки и доброто взаимодействие между заинтересованите страни е налице устойчива тенденция в развитието на електрическата мобилност у нас, и въпреки че чистите превозни средства в страната все още не са достигнали съществен пазарен дял, не може да се пренебрегне постигнатия напредък. „С оглед създаване на устойчива платформа за развитие на сектора в дългосрочен план, създадена е междуведомствена работна група за разработване на Национална програма с Пътна карта за развитие на електрическата мобилност до 2025 г. и хоризонт до 2030 г.“, завърши той.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама