Двама руснаци с обвинения за отравянето на Скрипал

44

Британската прокуратура съобщи, че има достатъчно доказателства, за да повдигне обвинения на двама руски граждани за опита за убийството на бившия двоен агент Сергей Скрипал, дъщеря му Юлия (двамата бяха намерени в британския град Солсбъри на 4 март след контакт с нервнопаралитично вещество).

Обвиняемите са руските граждани Александър Петров и Руслан Боширов. Те да снимани от камерите за наблюдение на улица в Солсбъри непосредствено преди отравянето на Скрипал и дъщеря му. Петров и Бошаров са пристигнали във Великобритания на 2 март, а на 4 март – малко след отравянето са напуснали страната. Двамата са отседнали в City Stay Hotel в Лондон, където също са открити следи от отровното вещество „Новичок“, използвано от престъпниците. Отровата, както е установило разследването, е била скрита в шишенце от парфюм Premier Jour на Ninna Ricci.

Британските служби смятат, че Петров и Бошаров не са истинските имена на обвиняемите, но руските паспорти, които са използвали, те са били истински.

В същото време стана ясно, че лабораторни изследвания на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) са потвърдили заключенията на британските власти, че двамата британци, отровени в края на юни в Еймсбъри, са били изложени на нервнопаралитичен агент от типа на „Новичок“.

ОЗХО съобщи, че анализ на реномирани лаборатории на проби, събрани от екипа на организацията, е „потвърдил изводите на Обединеното кралство във връзка с идентичността на токсичния химикал“.

На 30 юни 44-годишната Доун Стърджис и 45-годишният й партньор Чарлз Роули бяха намерени в критично състояние в дома им в Еймсбъри, недалеч от Солсбъри, където през март с „Новичок“ бяха отровени бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Стърджис почина на 8 юли, а Роули и двамата Скрипал оцеляха.

Според ОЗХО веществото от Еймсбъри е „същият токсичен химикал, открит в проби, свързани с отравянето на Сергей Скрипал“.

Великобритания обвини за отравянето на Скрипал Русия, която е разработвала нервнопаралитичното вещество в съветската епоха. Москва отрича каквото и да било участие в случая.

Лондон няма да поиска Русия да екстрадира двамата мъже, които подозира в атаката срещу бившия шпионин, но ще поиска общоевропейска заповед за ареста им.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама