Девня засега е извън рисковата зона около огнището на африканска чума по свинете

49
Девня засега е извън периметъра на 10-километровата зона около огнището на африканска чума.
В нея са предприети превантивни мерки с цел недопускане разпространението на заразата, информира Свилен Шитов.
Това обаче не трябва да успокоява собствениците на животновъдни обекти на територията на общината, които трябва да бъдат бдителни и да наблюдават с повишено внимание поведението на прасетата.
„Ако животното проявява признаци на заболяване, не търсете възможности да го лекувате, ако констатирате смърт – недейте да разфасовате трупа с цел консумация или продажба на месото, ако забележите умрял глиган в гората, незабавно уведомете ветеринарните власти или сигнализирайте на тел. 112“, призовава кметът Свилен Шитов.
Като превантивна мярка в цялата област Варна се забранява търговията, придвижването и транспорта на домашни свине с изключение на тези, предназначени за незабавно клане и след разрешение от официален ветеринарен лекар, или на такива, преминаващи транзит. Забранява се организиране на пазари и изложби на свине и свободно пасищно отглеждане на Източнобалкански свине и кръстоски на Източнобалканската свиня. Тези породи незабавно трябва да бъдат затворени във фермите.
Телефони за връзка с Областната дирекция по безопасност на храните: 052/ 655 – 801 и 052/ 655 – 802

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама