Какво би се случило с организма ни, ако се отдалечим от Фейсбук за няколко дни

52

Социалните мрежи могат да бъдат пристрастяващи.

Много хора ежедневно прекарват в тях часове наред, което не се отразява особено благотворно на здравето им. Екип от психолози, например, са провели изследване с доброволци, прекарващи повече от 3 часа на ден във Facebook. Участниците са били оставени без достъп до любимия си сайт в продължение на пет дни, за да бъдат анализирани промените, преведоха „Актуално“ от DigitalTrends.

Оказва се, че въздържанието от социалната мрежа влияе положително на нивата на стрес в организма. При доброволците се забелязало много голямо намаление на количеството кортизол – т.нар „хормон на стреса“, отделян от надбъбречните жлези. Установена е пряка връзка между времето, прекарано в социалните мрежи, и изпитвания стрес. Учените обаче отбелязват, че участниците са изпитвали и притеснение, че изпускат важни моменти от живота на близките си, ако не влизат във Facebook. Така изолацията предизвиква и някои негативни емоции.

Според специалистите най-добрият вариант е да продължим да използваме социалните мрежи, но да си правим редовни почивки от тях.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама