Протест на родителите на деца с увреждания на Жълтите павета (СНИМКИ)

68
Снимка: Tanq Božić

Националният протест на майките с децата с увреждания от “ Системата ни убива“ започна с шествите от НС към Министерски съвет.

Отпред ги съпровождаха гайдари,а откриването стартира с националният химн на републиката ни. Това съобщи наша читателка за „Нова Вест“. Имаше майки с деца с увреждания от цялата страна. Техните искания бяха да не им дават пари ,а да има индивидуалност за всяко болно дете, искаха достоен живот за децата си, както и да се открият детски центрове с нужните условия и обучен персонал, който да отговаря на нуждите на децата.

Снимка: Tanq Božić

Скандираха “ РЕФОРМА’, “ ПРОМЯНА“! Много родители изказаха на глас своите проблеми,пред откритият микрофон.Един от родителите отправи предложение към управляващите да прекара едни ден с детето му от самото му събуждане сутрин, до заспиването му вечер, да го нахрани, да го изкъпе, да му избърше сълзите, да му даде лекарствата, да го разходи из града. Пред Министерски съвет бяха поставени, ненужните и неприложими за децата помощи, които държавата отпуска под формата на инвалидни колички, обувки и пр. Бяха пуснати черните балони, които носиха, символизирайки свободата, която искат за децата си, но повечето не излетяха в небето, защото както се изказа един героичен баща : „Балоните не излитат нагоре,а се връщат надолу,както нашите деца са приковани към земята“.

Снимка: Tanq Božić

Елеонора Хаджиева, която е един от организаторите на палатковият лагер и протеста за гр.Варна, взе микрофона и с гордо вдигната глава, но и с голяма болка, която се усещаше в гласа й, заяви,че е майка на трима сина: „най-големият е на 27 г. ,средният,заради когото съм днес тук е на 22 г.,а най-малкият скоро ще навърши 9 г. Искам държавата да не принуждава най- големият ми син да търси по-добър живот в чужбина и да е далеч от семейството си, искам средният ми син да има достоен живот в България и най-малкият ми да има добро образование, да учи в училище автентичната история на България“!

Снимка: Tanq Božić

Целият протест премина много емоционално, имаше много сълзи в майчини и детски очи, имаше много бащини сълзи. Чуха се песни като „Детска планета“- на Крисия, „Моя страна“ – на Емил Димитров. Трибагреника ни се вееше наред с черните знамена и балони, които бяха символ на протеста! Очаква се от 01.09. палатковите лагери по места да стартират отново и към тях да се присъединят още представители от други градове. Майките заявиха, че няма да се предадат и ако трябва, през октомври месец ще посрещнат министрите, след ваканцията отново на жълтите павета!

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама