Откриха мистериозен черен саркофаг – страхуват се да го отворят

491
Снимка: 19 минути

Египетски археолози са открили масивен запечатан саркофаг на 2000 години и смятат да го отворят, за да видят какво (или кой) е вътре.

Това доведе до ужас по плашливите потребители на Туитър, пише 19 минути.

Някои хора в социалната мрежа предполагат, че саркофагът, съчетан с неотдавнашното откритие на неолитен праисторически паметник в Ирландия, е или знак за предстоящ апокалипсис, или много екстравагантна маркетингова схема за нов филм на Индиана Джоунс.

Черният саркофаг от гранит е открит в гробница дълбоко под египетския град Александрия в началото на юли. Смята се, че това е най-големият саркофаг, открит някога в Александрия, дълъг 2.74м, 1.52 м. метра широк и 1.83 м дълбок, заяви генералният секретар на Върховния съвет по античността на Египет Мустафа Вазири.

Откриването на саркофага, макар и интригуващо, повдигна много въпроси за това защо човек би имал нужда от такава голяма гробница, какви артефакти би могла да скрие.

Интересното е, че саркофагът също е покрит с дебел слой хоросан, което предполага, че не е отварян от Птолемейски период, който е от 305 г. пр. Хр. до 31 г. пр. Хр. Това означава, че всичко, което е вътре; човек, бижута и дрехи все още са непокътнати.

Също така в гробницата е открита алабастърна глава на човек, за която някои смятат, че може да е на човека погребан в ковчега. Повечето древни гробници, открити в Египет, са били ограбени в една или друга ера, често оставяйки археолозите с недостатъчни данни за човек вътрек. Този ненарушен артефакт дава на нетърпеливия екип рядка възможност да разкрие мумията.

Най-голямото препятствие може да се окаже как да бъде отворен саркофагът изобщо. Тежината му е изчислена на около 30 тона и неговото преместване няма да е никак лесно и вероятно ще се използва булдозер. За да не се повреди, археолозите обмислят да използват рентгенови лъчи, компютърни томографски сканирания или други научни средства, за да видят вътрешността, преди да отворят капака.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама