Дете разказва за войната в Сирия (СНИМКИ)

445
Снимка: БТВ

Това е свидетелският разказ на сирийско дете, едно от многото, станали жертва на гражданската война в Сирия.

През 2016 г. ракета пада в близост до него и оттогава животът му се променя завинаги, съобщи БТВ.

Снимка: БТВ

Абдулах вече не може да ходи. Губи и дома си, който е взривен. От родното му Алепо почти не е останало нищо.

„Аз съм Абдулах. На 10 години. От Алепо. Бях с баща ми и сестра ми. Отивахме на училище. Излязохме от колата и бомбата падна. Бях на земята и започнах да плача, виках за помощ… крещях „татко, татко ела да ми помогнеш”. Баща ми ме чу и дойде при мен. Опита се да ме вдигне, но аз не можах да се изправя. Занесе ме на ръце в колата и започна да търси сестра ми. За щастие учителите я бяха дръпнали и така са я спасили. Тя също беше ранена, по-леко от мен, но не го осъзнаваше. Беше в шок. Баща ни бързо ни качи в колата и потеглихме към болницата.”

„Войната е нещо много, много лошо. Войната ни унищожава. Войната ме рани, изгубих къщата си, спомените си. Войната засегна много други деца. Някои от тях умряха, а други като мен се разболяха. Искам войната да спре, защото е ненужна. Нека хората да живеят спокойно като преди и тези, които избягаха, да се върнат в страната си”.

Снимка: БТВ

Всяка сутрин Абдулах се буди и се моли да не преживее ужаса отново, а след това започва да прави упражнения. И те вече дават резултат – Абдулах успява да прави крачки с проходилка.

„Когато времето е хубаво, използвам проходилка и се движа сам. За 30 минути стигам от вкъщи до училище. Но когато вали мога да се придвижвам само с инвалидна количка. Тогава стигам за 10 минути, но някой трябва да ме бута. Обикновено това е сестра ми, която за щастие се оправи. След падането на ракетата тя имаше наранявания в глезените, но сега е добре и може да ходи, за разлика от мен.”

Снимка: БТВ

Семейството на Абдулах не обвинява никого за случилото се, а мисли как да намери пари за следващите рехабилитации. „Искам само Абдулах да се оправи. А това е много сложно, защото операциите са много скъпи. Местните неправителствени организации ни помогнаха с част от парите за една година, но терапиите изискват повече време от една година. Трудно ни е сега, защото нуждите са същите, а средствата много по-малко”, споделя Мохамед Абдулрахман, баща на Абдулах.

За две години на момчето са направени множество операции, но въпреки трудностите духът му е несломим. Всеки ден той ходи на рехабилитации и вярва, че един ден ще проходи, а след това ще стане доктор, за да помага на други болни деца.

От началото на войната в Сирия през 2011 г. досега повече от 5 млн. деца са били засегнати от войната. От тях 3 млн. вече са напуснали страната. Но и има и много, които са останали. Те са децата на Сирия и всеки ден се изправят лице в лице с войната, въпреки че нямат вина за нея.

Източник: БТВ/Автор: Виктория Готева

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама