7 знака, че не приемате достатъчно витамин С

45
Снимка: readyforlife.bg

Снимка: readyforlife.bg

 Знаем, че витамин С е от огромно значение за функциите на имунната система.

Когато страдаме от настинка или вирусна инфекция, първото нещо, към поето посягаме, е витамин С, пише Аz-jenata.

Този мощен антиоксидант обаче има още много други функции, за които не си даваме сметка. Когато в организма е налице дефицит на витамин С се появяват някои симптоми, на които обаче невинаги отдаваме необходимото значение.

За какво отговаря витамин С?

Витамин С е необходим за растежа на клетките и тъканите, както и за ремонта и регенерирането на градивните им елементи в цялото тяло. Той помага за производството на колаген, който се използва за образуване на нова кожа, кръвоносни съдове, хрущяли, сухожилия, връзки.

Витамин С е мощен антиоксидант, който спомага за намаляване на щетите, причинени от свободните радикали. По този начин се забавя стареенето на организма и страданието му от някои дегенеративни заболявания.

Кои са симптомите на дефицит на витамин С?

Кървене и подуване на венците

При липсата на колаген венците започват да страдат и да стават болезнени и чувствителни. Те кървят повече, зачервяват се, лесно се разраняват.

Кръвотечение от носа

Кървенето възниква, когато малките кръвоносни съдове в носа се разрушат. Наблюдава се така наречената слабост на капилярите.

Суха, раздразнена кожа

Основният помощник за здрава кожа е колагенът. Когато той е в намалено количество, тя става суха, лющеща се, раздразнена, старееща преждевременно.

Кои са симптомите на дефицит на витамин С?

Суха, накъсана коса

Слаби, разделящи се краища на косата, лесно начупване са все признаци на дефицит на витамин С. Косата се разделя, защото в нея няма достатъчно колаген, който да подобри състоянието ѝ.

Бавно зарастващи рани

Механизмът на заздравяване на тялото е много сложен. Той отчасти зависи и от оптималните количества витамин С в организма, който има за основна задача да ремонтира клетките и тъканите и да спомага за образуването на колаген. Ако наблюдавате продължително кървене и трудно зарастване на рани, определено трябва да се консултирате с лекар.

Лесно натъртване

Ако ви се появяват синини без да имате спомен да сте се удряли, то е защото вероятно страдате от ниски нива на витамин С. Кръвоносните ви съдове са слаби и се пукат лесно, в резултат на което се появяват малки кръвоизливи в кожата.

Чести инфекции

Витамин С помага за стимулирането на производството на бели кръвни клетки, които атакуват вирусите и бактериите. Като антиоксидант, витамин С помага в имунната защита на организма.

 

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама