56 милиона турци гласуват днес

35

Днес избирателите в Турция дават своя вот за президент на страната и за състава на 27-ия парламент.

Гласуването за парламентарните и президентските избори в Турция започна в неделя и правото си на глас могат да използват 56 322 632 избиратели в 180 065 избирателни секции в цялата страна, предава Anadolu Agency.

Вотът ще продължи от 08:00 до 17:00 часа българско и местно време.
Избирателите ще пускат по две бюлетини в един плик за различните избори и ще могат да гласуват като представят лични карти или друг официален документ за идентификация.
Забранено е в изборните секции да се внасят фотоапарати, видеокамери и мобилни телефони.
След изборите първо ще бъдат преброени гласовете за президентски вот.

Гласуването в чужбина

Около 1,49 милиона турци, живеещи в чужбина, гласуваха в 13-дневния период между 7 и 19 юни в 123 посолства на страната. Бюлетините им са пренесени в Турция и ще бъдат преброени заедно с тези от днешния вот.
Гласуването на граничните пунктове също започна на 7 юни и ще продължи до края на изборния ден.

Партиите

В изборите участват осем политически партии: Управляващата „Партия на справедливостта и развитието (ПСР), основната опозиционна „Републиканската народна партия“ (РНП), про-кюрдската „Народно-демократична партия“ (НДП)„Партия на свободната кауза“ (ПСК), новосформираната „Добра (IYI) партия”, „Партията на националистическото движение“ (ПНД), „Партия на щастието“ (ПЩ) и „Патриотичната партия“ (ПП).
За първи път в историята на Турция, политическите фракции образуваха изборни коалиции:
ПСР и ПНД формираха „Народния съюз“, докато РНП, IYI и ПЩ влязоха в „Националния съюз“.
Според нов предизборен закон, приет с гласовете на ПСР и ПНД през февруари, политическа партия може да подкрепи друга по време на избори.
За вкарване на депутати в парламента, партиите и коалициите трябва да преминат бариерата от 10%.

Кандидати за държавен глава

В изборите за президент участват шестима кандидати: Реджеп Таийп Ердоган от „Народния съюз“, Мухарем Инче от РНП, Селахатин Демирташ от НДП, Мерал Аксенер от IYI, Темел Карамолаоглу от ПЩ и Догу Перинчек от ПП.

В изборния ден се забранява

На медиите не се позволява да излъчват политическа агитация, предварителни резултати или коментари за изборите до 18:00 българско време.
Между 18:00 и 21:00 средствата за масова информация могат да публикуват само официални съобщения за изборите от Върховния изборен съвет (Централната избирателна комисия).
Забранена е продажбата на алкохол от 06:00 до 00:00, а употребата му е забранена на публични места през целия ден.

Източник: ИА Фокус

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама