Вероятността за градушки постепенно намалява

30

С напредване на летния сезон вероятността за градушки постепенно започва да намалява.

Това каза доц. Илиан Господинов от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН) в интервю за Агенция „Фокус” във връзка с дългосрочната прогноза за лято. По думите му градушките са най-чести и вероятни през месеците май, юни и юли.

„Абсолютно са възможни градушки и бури, както и всяко друго лято. Когато се случи да има процеси с валежи, те обикновено са от гръмотевични бури“, каза доц. Господинов. Според доц. Господинов е възможно това лято да бъде подобно на миналото по отношение на валежите.

„Времето през лятото е подходящо за почивка. Не може да се даде ориентир за по-напред във времето кога ще вали и кога ще бъде относително сухо. Вероятността за по-чести и обилни валежи докрая на месец юни и в началото на месец юли е по-вероятна в западната половина на страната и по-малка в източната. Вече през втората половина на лятото вероятността за почести и по-продължителни валежи може би се увеличава в източната половина на страната и намалява в западната“, каза доц. Господинов.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама