Пращат носорог от Единбург на любовна експедиция в Индонезия

62

Снимка: pixabay

Бъртъс, мъжкар от вида Индийски носорог, който години наред обитаваше зоопарка в Единбург, беше изпратен на „любовна експедиция“ в Индонезия, пише в. „Дейли експрес“, цитиран от БТА.

След като пропътува над 11 500 километра, придружен от собствен ескорт от ветеринари и охранители, 10-годишният Бъртъс вече се намира в новия си дом – зоопарка „Бату Сикрет“ в провинция Източна Ява. Мъжкарят не само ще „предложи услугите“ си като осеменител, но и ще фигурира в кампании за насочване на общественото внимание към усилията за опазване на вида на местните природозащитници.

Видът Индийски носорог е класифициран като „уязвим“. В естествена среда в Североизточна Индия и Непал са останали едва около 3500 екземпляра от най-едрите сред всички видове носорози. Бъртъс е прекарал осем от десетте си години живот в Единбургския зоопарк. Носорогът, участвал в телевизионна кампания, се славеше като една от звездите на зоологическата градина. Бъртъс попадна в новинарските заглавия и през 2016 г., когато заради зъбобола му се наложи да бъде повикана пожарната. От Единбургския зоопарк описват раздялата с дългогодишния обитател като „горчива“. Ограждението на Бъртъс ще бъде преустроено, за да посрещне двойка нови млади мъжки носорози.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама