Стигнаха до палатката на Боян Петров

101

Снимка: БТВ

Шерпите, участващи в спасителната акция за издирването на Боян Петров са открили палатката му.

В нея не е открито нищо. В момента спасителите са се насочили към Лагер 3.

Той се намира на 7 400 метра надморска височина на 400 метра от Лагер 2. Засега времето е добро, за да продължи акцията в планината, но хеликоптерите не могат да продължат операцията по въздух.

По-рано днес там бяха забелязани две окопани палатки. По-рано стана ясно, че в палатките на Лагер 2 не е намерено нищо, което да помогне за намирането на сънародника ни.

Това бе и най-надеждния лагер за откриването на Петров, тъй като там има достатъчно провизии, за да може алпинист с неговия опит да оцелее дори със седмици. Алпинистът е в неизвестност от 3 май, а издирването му досега беше затруднявано от лошото време. На 3 май в Хималаите изчезна българският алпинист Боян Петров, който в рамките на програмата „Българин – 14х8000“ покори десет върха с височина над 8000 метра.

Алпинистът е част от група от десет души, която се беше насочила към връх Шиша Пангма (8027 м). Неговото изчезване беше забелязано на височина от 7500 метра. При издирвателна операция на 6 май бяха открити палатка и спален чувал, но поради влошените метеорологични условия издирването временно беше прекратено. / Actualno.com

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама