Превозвачите излизат на протест на 17 май

124

Снимка: БНР

Превозвачите у нас се готвят да проведат протест по време на срещата на високо равнище в София за Западните Балкани, която ще се проведе на 17 май в София, съобщава БНР.

В писмено изявление на Съюза на международните превозвачи се подчертава, че насроченият за срещата на върха на Западните Балкани протест не е насочен срещу изпълнителната власт, а срещу предложенията на част от държавите в Европейския съюз. Според превозвачите, предложенията ще доведат до унищожаването на българския транспортен бизнес. Те добавят, че подкрепата към исканията им от страна на депутатите и правителството е без прецедент.

Те не са съгласни с предложенията на Франция за новия начин на организация на работата им в Европейския съюз, стана ясно вчера. Франция обаче продължава да настоява за промяна на европейския проект за пакета мобилност. Министърът на транспорта Елизабет Борн заяви, че със сега действащите правила се улеснява „икономическият и социален дъмпинг“ от фирмите за пътен транспорт от Централна и Източна Европа. Париж и Берлин ще представят обща позиция в понеделник в Брюксел на среща на девет държави, които също са против нелоялната конкуренция.

Споровете се водят за статута на шофьорите – превозвачи, които според Франция и Германия трябва да бъдат третирани като командировани работници още от първия ден на тяхна територия.

Българският парламент с единодушно решение вчера възложи на правителството да защити интересите на българските превозвачи . Президентът Румен Радев също определя като основателни исканията на транспортния ни бранш да не се приемат европейските изисквания за работещите в сектора:

„За мен това е дискриминационна политика и тя не трябва да се допуска. И се надявам българското правителство да води тези разговори и преговори безкомпромисно“.

Френският президент Еманюел Макрон ще посети България в рамките на срещата на върха ЕС-Западни Балкани, потвърдиха от френското посолство в София.

Макрон ще участва в разговорите на 17 май.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама