Кейт Бланшет и Мартин Скорсезе откриха 71-ия кинофестивал в Кан (ВИДЕО)

156

Снимка: Alberto Pizzol/ AFP

71-ото издание на международния кинофестивал в Кан бе открито с бляската церемония във Фестивалния дворец. Гостите на гала вечерта първи преминаха по червения килим за премиерата на откриващия филм “Всеки знае” на иранския режисьор Асгар Фархади с Хавиер Бардем и Пенелопе Крус в главните роли.

Малко по-късно на сцената излязоха последователно членовете на журито, а председателят му – австралийската актриса Кейт Бланшет сподели общите очаквания на колегите си, предаде tvevropa.com.

Кейт Бланшет – председател на журито:

„Нашата работа като жури е да отворим сърцата и умовете си, да оставим нашите предубеждения и очаквания на входа и да съпреживеем историите, които ще ни бъдат разказани по време на фестивала. Каня ви като публика тази вечер да влезете в този необикновен, забележителен фестивал в същия дух като нас.

Легендарният режисьор Мартин Скорсезе се присъедини към специалните гости и също се обърна към публиката и телевизионните зрители. Той ще получи наградата “Златна карета” за цялостно творчество. Тя се връчва в началото на паралелната секция на фестивала “Петнайсетдневка на режисьорите”.

Мартин Скорсезе – режисьор, специален гост на фестивала:

Развълнуван съм много да се върна отново тук в Кан, от това, че споделяме една и съща страст към киното, за да честваме изкуството на движещите се картини. За мен е огромна чест да открия фестивала.“

Към Скорсезе се присъедини Кейт Бланшет и двамата на френски откриха официално кинофестивала. Останалите членове на журито са Леа Сейду, Кристен Стюарт, Ава Дюверне, Робер Гедигян, Дени Вилньов и Андрей Звягинцев.

Официалната конкурсна програма включва 21 филма. Голямата награда “Златна палма” ще бъде връчена на 19 май.

За пръв от 23 години българска копродукция, снимана в България, ще се състезава за “Златната палма” – това е “Дивата круша” на турския режисьор Нури Билге Джейлан. Стефан Китанов е копродуцент от българска страна.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама