Бургас посреща мощите на свети Николай

59

Снимка: bg-patriarshia.bg

Част от мощите на свети Николай ще бъдат посрещнати днес в 18.00 часа в храм „Свети Николай Чудотворец“ в бургаския комплекс „Меден рудник“, съобщават от пресцентъра на Община Бургас.

По повод 10-годишнината от първата копка за изграждането на църквата в к-с „Меден рудник“ и полагането на основния камък (през 2008 година) църковното настоятелство при храма с благословението на сливенският митрополит Йоаникий ще посрещне мощи на свети Николай заедно с други 16 светии – света Анна (майка на света Богородица), свети Харалампий, свети Архидякон Стефан, света преподобна мъченица Параскева, свети Герасим Йордански и други.

Припомняме, че тук беше донесено миро от светеца от италианския град Бари по инициатива на Божидар Димитров.

Пред стъкленицата му всеки четвъртък се извършват специални молитви, тъй като четвъртък е денят на свети Николай според църковното учение.

На 8 май 2018 г. (вторник) от 18.00 часа ще бъдат посрещнати мощите пред храма от викарния епископ Иеротей на Сливенския митрополит и бургаското свещенство.

Мощите ще останат в храма до неделя, 13 май 2018 г, когато ще бъдат изпратени по същия тържествен начин.

Мощите идват от Стара Загора с благословението на старозагорския митрополит Киприян, там те се намират в новостраящия се храм „Свети Игнатий Старозагорски“, с председател-свещеник Климент Илиев.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама