Видео показва разликата между здрав бял дроб и такъв на пушач (ВИДЕО)

320

Шокиращо видео, което показва как пушенето влияе на белите дробове, придоби изключителна популярност в интернет и беше споделено над 564 000 пъти в социалните мрежи.

Публикувано във Фейсбук от медицинската сестра Аманда Елър от Северна Каролина, САЩ, видеото сравнява здрав бял дроб с този на редовен пушач. Здравият бял дроб е червен на цвят и принадлежи на някой, който никога не е пушил. При него вдишването и издишването се случват нормално. Другият дроб е доста по-голям, почернял и раково болен и принадлежи на човек, който е пушел по кутия цигари на ден в продължение на 20 години.

„Този бял дроб е на пациент с рак. Еластичността му е намалена и вдишването е силно затруднено.”, пояснява медицинската сестра.

Шокиращият клип се появи след публикуване на ново проучване в Британския медицински журнал, което разкрива, че хората, които спират да пушат, продължават да са застрашени от опасни заболявания. В проучването се казва, че дори една цигара дневно вреди на организма и повишава риска от сърдечни заболявания и инфаркт.

Много заболявания имат пряка връзка с пушенето: рак, инфаркти, инсулти, пневмония, емфизем и коронарна болест на сърцето.

Източник: Independent.co.uk

Превод и редакция: „Нова Вест“

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама