Водни спасители ще внасяме от Молдова и Украйна

52

Снимка: monitor.bg

 На прага на летния сезона има достатъчно сертифицирани водни спасители, съобщиха от Българския червен кръст за БНТ.

Въпреки това от Министерството на туризма обявиха, че могат да осигурят кадри от Молдова и Украйна.

Българските спасители получават между 700 и 900 лева месечно. Когато кандидатстват за работа, повечето предпочитат да бъдат на басейн. Проблем остава набирането на спасители за плажовете. Затова от министерството са готови да внасят кадри от Молдова и Украйна, където заплатите са не повече от 100 евро месечно.

„Естествено, че като дойдат тук, те ще получат една минимална работна заплата, която за тях ще е голяма, ще подбият цената на българския спасител и какво правим – работим против българските граждани” коментира Илко Раев, председател на Областния съвет на БЧК-Варна.

Ако цената на труда на спасителите падне, експертите очакват масово изтичане на кадри в чужбина. По данни на БЧК за цялото Черноморие са необходими около 1300 водни спасители, а за Варненска област техният брой е около 350.

От регионалната структура на Червения кръст имат готовност да осигурят спасители и за неохраняемите, но посещавани плажове, стига държавата да поеме заплащането на месечните възнаграждения.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама