Откриха картина на Марк Шагал, открадната преди 30 години

121

Картина на Марк Шагал, открадната от дом в Ню Йорк през 1988 г., бе върната на семейството след почти 30 години, съобщи ФБР, предаде Би Би Си, цитирани от БНР.

Творбата от 1911 г. „Отело и Дездемона“ била задигната от апартамента на Ърнест и Роуз Хелър заедно с още десетина други платна и бижута.

Картината на Шагал била локализирана миналата година в американската столица Вашингтон, след като собственик на галерия два пъти отказал да я купи. Той казал на купувача да се свърже с властите, за да бъде установена чия собственост е творбата.

ФБР поело случая от този момент.

Мъжът от Мериленд, който искал да продаде картината, я държал на мансардата си в продължение на години в саморъчно направена кутия от каса на врата и шперплат.

Той получил картината в края на 80-те или началото на 90-те години на XX век от друг мъж, за когото се предполага, че я откраднал от дома на семейство Хелър, съобщи прокуратурата.

Двойката имала и други картини на Реноар, Пикасо, Шагал и Едуард Хопър. Ърнест Хелър бил пенсиониран вносител на бижута и починал през 1998 г., а съпругата му – пред 2003 г.

Мъжът от Мериленд, чието име не бе огласено, казал, че планира да продаде откраднатия Шагал на потенциален купувач, но сделката се провалила след спор за цената. Затова я задържал и опитал да я продаде през 2011 г. и отново през 2017 г.

Картината, която изобразява как героят на Шекспир Отело държи меч, докато гледа надолу към булката си Дездемона, все още имал надпис с името на собствениците си при опитите му да я продаде, писа в. „Вашингтон пост“.

Собственикът на галерията отхвърлил офертата, като казал, че за такава продажба се изисква документ за собственост и подал сигнал във ФБР.

Поради изтичане на законовата давност на кражбата мъжът от Мериленд, и предполагаемият крадец, който е лежал в затвор за продажба на крадена собственост, не подлежат на съдебно преследване, посочва Би Би Си.

Картината ще бъде предадена на наследниците на истинските ѝ собственици.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама