Млад видински математик пожъна пореден успех

70

Дванадесетокласникът на ППМГ ”Екзарх Антим І” ВидинИвайло Стоянов се класира за национален кръг на поредна олимпиада, този път по математическа лингвистика, съобщават от гимназията.

Ученикът, благодарение на неговата учителка Роза Георгиева, се занимава активно с интересната дисциплина само от три години, колкото са вече поредните му класирания за националния кръг на тази олимпиадата.

Финалната надпревара ще се проведе на 27-29 април в Бургас. Олимпиадата по математическа лингвистика представлява ученическо състезание по решаване на самодостатъчни лингвистични задачи, предполагащи познаване на основни понятия от езикознанието и математиката в рамките на училищната програма (български език, чужди езици, математика), свободноизбираема подготовка и извънкласна работа по лингвистика, както и обща култура.

През тази учебна година Ивайло Стоянов постигна отличен (5.75) на Националната олимпиада по биология и здравно образование и доказа, че е един от най-добрите биолози в страната, посочват от училището. Ученикът взе участие и в Международния биомедицински конгрес в София.

Ивайло е абсолютен рекордьор по участие на национални олимпиади. От седми клас талантът няма пропуснато участие на национална олимпиада. През 2016 г. се класира на 4 олимпиади и постигна призови класирания по английски, биология и география.

През 2015 г. отново представи област Видин на 3 национални олимпиади и завърши с призово класиране на две от тях, а по география и икономика остана на престижното четвърто място.

Същата година Ивайло Стоянов бе част от националния отбор на международната олимпиада по география в Твер, Русия.

Източник: БНР

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама