Едно от най-необикновените места в света – Светилището на истината (СНИМКИ)

62

Снимка: Guliver/GettyImages

Невероятна дървена конструкция, извисяваща се на 105 м над земята – това е Светилището на истината – едно от най-необикновените места в света и уникално място за Патая.

Със своите над 3200 кв метра площ, сградата е известна като най-големия дървен храм в света, построен без нито един гвоздей.

Строежът ѝ всъщност започва през 1981 г. и продължава вече повече от десетилетие, дори и в момента по нея се извършват ремонтни дейности.

Идеята е на местен бизнесмен, който искал да създаде място – символ на изкуството, философията и вярата, без то да е обвързано с нито една религия.

Според местна легенда милиардерът щял да умре в деня, в който приключи строителството на сградата. Засега годината, в която строителството трябва да завърши, е 2025-та.

Създателят на светилището - бизнесменът Lek Viriyaphant
Създателят на светилището – бизнесменът Lek ViriyaphantИзточник: Венелина Стоянова/Vesti.bg

Нарича се Светилище на истината, защото се смята, че там човек може да открие истината за живота, за своето съществуване.

Сградата е паметник на тайландското майсторство, с неговите зашеметяващи дърворезби на слонове, хора, митични същества и божества. Те отдават почит и са отражение на древната визия на Земята, древните знания и източната философия.

Те също са отражение на мимолетната природа и непрестанната работа на човешкото съществуване, тъй като дървото не може да се запази вечно такова, каквато е и по-старите части постепенно се поддават на суровите температури и климата и трябва да бъдат заменени. Изграждането на светилището е един безкраен процес.

Основната цел на това необикновено място е да помага на хората да разбират миналите поколения, принципите на жизнения цикъл, отговорностите на човека, взаимоотношенията му с Вселената и общия стремеж към утопия.

Хората трябва да знаят, че всички материални неща са временни, вечни са само истината, добротата и щастието.

Скулптурите разказват за четирите елемента на Вселената, които според източната философия са в основата на съществуването и осигуряват идеалната система на света.

Първият е изобразен със скулптура на божествения човек, който държи лотос – символ на вярата. Вторият елемент е изобразен със скулптура, която държи малко дете и възрастен човек – олицетворение на жизнения път на човека. Той се ражда, расте и умира и този процес е непрекъснат. Третият елемент е представен като човек с книга в ръце – символизираща безсмъртието на философията, учението и морала. Четвъртата дървена скулптура е на човек, който държи гълъб – символ на мира.

Източник: Венелина Стоянова/vesti.bg

На върха на сградата е разположена скулптурата на човек с кон.

Този човек символизира Phra Sri Ariyametrai, който е постигнал просветление в този свят и станал петият Буда в модерната епоха.

Във вътрешността на Светилището отново чрез дървени скулптури са изобразени „седемте творци“, без които човек не би съществувал, това са: Небето, Земята, Слънцето, Луната, Звездите, Бащата и Майката.

На източния вход на постройката стои скулптурата на майка и баща с четири деца в прегръдките им – символи на четирите основни религии: исляма, християнството, индуизма и будизма.

Нито храм, нито замък, Светилището на истината е място, непринадлежащо на нито една религия; място, където човек за момент може да забрави за всичко материално и да разбере посланието, че по-важно е не колко имаш, а какво можеш да дадеш.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама