Франция дава €1.5 млрд. за изкуствен интелект

37

До 2022 г. Франция планира да инвестира 1.5 млрд. евро в разработването на изкуствен интелект (AI), от които 400 млн. евро ще отидат за „специални проекти”. Амбицията на страната е да се нареди сред лидерите в технологичната надпревара, водена в момента от САЩ и Китай.

Новината за планираното финансиране обяви самият държавен глава Еманюел Макрон при посещение в Collège de France. „Имаме всички средства за това, ще създадем всички необходими условия. Не трябва да се страхуваме от развитието на нови технологии в нашия свят, в който днес се извършва революция”, коментира той.

Според информацията френските власти са разработили национална програма, насочена към развитието на изкуствен интелект, включително чрез създаването на мрежа от специализирани институции в страната.
Програмата ще се изпълнява в тясна координация с Националния изследователски институт на Франция в областта на компютърните науки.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама